Şanlıurfa’da 14 metre dalışa eş değer şifa

ÖZEL HABER I Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, iyileşmeyen yaralar, karbonmonoksit zehirlenmeleri, diyabetik yaralar, damar tıkanıklıkları, ani görme ve işitme kaybı gibi hastalıklarda Şanlıurfa başta olmak üzere çevre illerden gelen hastalara tedavi imkanı sunuyor. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzm. Dr. Özge Yeşilgül Kaya, tedavi merkezinin yalnızca Şanlıurfa’ya değil bölgeye de hizmet verdiğini açıkladı.

reklam alanı
Şanlıurfa’da 14 metre dalışa eş değer şifa

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, modern tıbbın sunduğu imkanlarla hem Şanlıurfa’ya hem de çevre illerden gelen hastalara şifa dağıtıyor. İyileşmeyen yaralar, karbonmonoksit zehirlenmesi, diyabetik yaralar, damar tıkanıklıkları ve ani görme ile işitme kaybı gibi çeşitli sağlık sorunları için tedavi uygulanıyor. 12 kişilik basınç odasında yapılan tedavi, çevre illerden gelen hastalar için de şifa merkezi haline geldi. 

Yaklaşık 1,5  yıl önce açılan merkezde, günde 20-30 hastaya 1 uzman sualtı hekimi, operatör, iç yardımcı, yardımcı personel ve sekreter ile hizmet veriliyor.

Diyabet ve çeşitli nedenlerle oluşan ve iyileşmeyen yaralar, ani görme ve işitme kaybı ile karbonmonoksit zehirlenmesi gibi şikayetlerle merkeze başvuranlara denizaltını andıran basınç odasında yüzde 100 oksijen solumasına dayanan hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor.

İki bölmeden oluşan basınç odasında, ana bölmede 12, ek bölmede ise 2 hasta koltuğu bulunuyor. Hastalar yaklaşık 2 saat içerde kalıyorlar. 2 saat kesintisiz süren tedavi süresince içeriden hemşire, dışarıdan ise kameralar yardımı ile izleniyor. Daha sonra içeriye girdikten sonra ortam hava ile basınçlandırılarak yaklaşık 14 metre deniz altına dalmış gibi basınç veriliyor.

Gazete İpekyol.com’a konuşan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Özge Yeşilgül Kaya Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi hakkında bilinmesi gerekenleri ve hangi hastalıkların oksijenle tedavi edilmesi gerektiğini açıkladı. 

KAYA: İYİLEŞMEYEN YARALARDA UYGULANIYOR

Doktor Kaya, hiperbarik tedavinin oksijenlenmenin bozulduğu durumlarda sonuç veren bir yöntem olduğuna değinerek şunları kaydetti: 

“Hiperbarik oksijen tedavisi, özellikle diyabetik ayak enfeksiyonu ve çeşitli nedenlerle oluşan iyileşmeyen yaralarda uygulanıyor. Ayrıca, ani görme ve işitme kaybı, karbonmonoksit zehirlenmesi, damar tıkanıklıklarında uzun süre hareketsiz kalma, kemik çürümesi dediğimiz hastalık grubu, ani sebebi bilinmeyen işitme kaybı, kemik enfeksiyonları merkezimize başvuran hastalık grupları arasında yer alıyor. Kışın özellikle bahsetmek gerekirse karbonmonoksit zehirlenmesi soba ya da doğalgaz zehirlenmesi yaşayan vakalar da olabiliyor. Yine damar tıkanıklığının olduğu dolaşım bozukluklarından kaynaklı oluşan durumlar gibi oksijenlenmenin bozulduğu durumlarda sonuç veren bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. “ 

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Özge Yeşilgül Kaya

Hiperbarik oksijen tedavisiyle basınç odasında, hastalara solunum yoluyla normal hava basıncından daha yoğun oksijen verildiğini aktaran Kaya, ifadelerini şöyle sürdürdü: 

“Bireylerin vücut dokularına normalden daha fazla oksijenin kısa sürede ulaşmasıyla iyileşme sağlanıyor. Yüksek basınçlı bir ortama girdikleri için hastaların kalbinin bu ortamın kaldırması gereken bir güçte olması gerekiyor. Diyabetik hastalıklarda yaranın iyileşmesi uzun zaman alabiliyor fakat bu uzun süre açık kalmış bir yara ve uygun bakım yapılmamışsa ve yara kronikleşmişse bu durumlarda oksijen tedavisinin yeterli olmadığını biliyoruz.  Bu noktada koşullar uygunluk sağladığı zaman fayda sağladığını belirtiyoruz."

“14 METRE DENİZ ALTINA DALMIŞ GİBİ BASINÇ HİSSEDİYORLAR”

Kaya, hastaların basınç odasında 2 saat içerde kaldıklarını ifade ederek, “Hastalarımız içeriye girdikten sonra ortamı hava ile basınçlandırıyoruz ve burada yaklaşık 14 metre deniz altına dalmış gibi basınç hissediyorlar.  2 saat boyunca maske ile aralıklarla oksijen alıyorlar. Yüksek basınçlı bir ortamda tedavi uygulandığı için yangın riski söz konusu. Bunun için yüzde 100 pamuk antistatik özel kıyafetler giyiliyor. Olası bir durumda yangın riskini önleyecek ekipmanlarımız bulunuyor. Hastalar basınçlı ortama girmeden çift aşamalı kontrollerden geçiyorlar. İçeri girdiklerinde yanlarında herhangi bir materyal eşya bulunmaması gerekiyor. Hemşirelerimiz ve sorumlu arkadaşlar tekrar tekrar kontrolleri sağlıyorlar” dedi. 

“ŞANLIURFA VE ÇEVRE İLLERE HİZMET VERİYOR”

Oksijen tedavisinin uygulandığı hasta gruplarının daha önceden il dışına çıkmak zorunda kaldığını belirten Uzman Doktor Kaya, “Tedavinin burada ulaşılabilir olması Şanlıurfalılar için büyük bir avantaj sağlıyor. Basınç odası her şehirde bulunmuyor. Dolayısıyla Şanlıurfa il ve ilçeler haricinde çevre illerden özellikle basınç odası bulunmayan şehirlerden başvurular alarak hizmet veriyoruz. Özellikle Adıyaman yakın bir konumda olduğu için oradan gelen hastalarımız da çok oluyor.” ifadelerini kullandı.

Doktor Kaya, birçok şehirde geçmişe nazaran basınç odası kurulumunun gerçekleştiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Uzman sayımız bu alanda giderek artıyor dolayısıyla birçok şehirde hizmet verilmeye devam ediyor. Umarım Şanlıurfa’da da devamlılığı sağlanır.“

Şanlıurfa’da 14 metre dalışa eş değer şifa

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.