ŞANLIURFA- Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne (GAPTAEM) bağlı Tek Tek Milli Parklar içerisindeki istasyonda yetiştirilen ivesi koyunlarının doğum dönemi başladı. 200 koyunun bulunduğu sürüde şimdilik 40 koyun yavruladı.
GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yeni doğan kuzuları paylaşarak şu ifadelere yer verdi:
“Tek tek istasyonumuzda elit sürümüzdeki ivesi koyunlarımız doğum yapmaya başladı. Yavruların safiyeti hepimizi gülümsetti.”
İVESİ KOYUNU NASIL YETİŞTİRİLİR?
Türkiye’de kolayca bulunan yerli ırklarımızdan olan İvesi koyunları yetersiz mera, barınak ve bakım besleme koşullarında bile yetiştirilebilen bir ırktır. Kış aylarında ağırlıklı olarak samana dayalı bir beslenme düzeni ile yetiştirilir. Düşük bütçeli ve fazla imkanı masrafı olmayan ağıllarda barınabiliyor.
İklim koşullarına hastalık ve parazitlere karşı da dayanıklı olan yerli koyun ırkımız İvesi, dünyadaki en yüksek süt veren ikinci koyun ırkı olarak görülüyor. Gebelik süresi yaklaşık 5 ay süren bu koyun cinsinde doğumlar Aralık ayının 2. haftasında başlar Ocak ayının sonuna kadar devam eder.
Vücudu sağlam ve orta yapılı olan İvesi koyunlarının kemikleri ise ince ama güçlü bir yapıdadır. İvesi koyunu canlı ağırlığı dişilerde 45 – 50 kg erkeklerde 60 – 70 kg ağırlığındadır. Sağım mevsiminde günlük 4 – 5 kg civarı süt verirler. Bu ırkın doğumları tamamen açık havada gerçekleşmektedir. Doğumu yaklaşan koyunların yem ve su tüketimleri azalır.
İVESİ KOYUN NEDİR?
İnce fakat sağlam kemik yapılı ve süt tipine uygun olan İvesi ırkı koyunlar orta yapılı bir vücuda sahip. Yağlı kuyrukları olan İvesi koyununun erkekleri ise boynuzlu. Baş rengi kirli sarı ve kahverengi olan koyunların vücudu ise beyaz-krem renkli.
Halk arasında Sarıbaş veya Arap koyunu olarak bilinen İvesi koyunu sıcak hava şartları ve kalitesiz mera ortamından en iyi yararlanabilen bir koyun ırkı. Bu koyun ırkının en önemli özelliklerinden birisi sarkık ve uzun kulakları. 16 cm civarında kulak uzunlukları olan bu ırk Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve İsrail’de yetiştiriliyor. İvesi koyunu, Türkiye’de toplam koyun popülasyonunun yüzde 3,9’unu oluşturuyor. İvesi koyun Şanlıurfa başta olmak üzere Gaziantep, Kilis ve Hatay bölgelerinde çokça yetiştiriliyor.
0 Yorum