ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da durumları vahim! Yana yakıla çırak arıyorlar

Şanlıurfa’nın Evren Sanayi Sitesi’nde usta-çırak ilişkisi büyük bir tehdit altında. Gençlerin daha rahat işlerde çalışmayı tercih etmesi ve zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, sanayide çırak bulmayı neredeyse imkansız hale getirdi. Bu durum, ilerleyen yıllarda araba tamircisi, elektrikçi, oto boyacı ve kaporta ustası gibi önemli meslek gruplarında ciddi bir iş gücü açığına yol açabileceğinden endişe yaratan ustalar, bu sorunun çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da durumları vahim! Yana yakıla çırak arıyorlar

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, usta-çırak ilişkisi gerektiren mesleklerde büyük sorunlara yol açtı. Özellikle oto tamircileri, bu değişiklikten en çok etkilenen sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. 

Eskiden yaz aylarında genç çıraklar ustalarının yanında çalışarak meslek öğrenirdi, ancak günümüzde sanayi sitelerinde çırak bulmak oldukça zorlaştı. Çırak eksikliği, oto tamircilerini ciddi şekilde zorluyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Evren Sanayi Sitesi’nde esnaf, çırak bulamama sorununu dile getirerek, mesleklerini devralacak yeni nesilleri yetiştirmek için çözüm arayışında.

Gazete İpekyol’a konuşan esnaf Murat Yaprak, sektördeki çırak sıkıntısının boyutlarını ve çözüm önerilerini anlattı.

YAPRAK: USTALAR ÇIRAKSIZ ÇALIŞIYOR

Sanayide oto boyama ustası olan esnaf Murat Yaprak, yanlarında yetiştirecek çırak bulamamalarından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. 

Çırakların, genellikle yaz tatillerinde kısa süreli paraya ihtiyaç duydukları için çalıştığını ve mesleği tam öğrenemeden bıraktıklarını belirten Yaprak, “Eskiden olduğu gibi çekirdekten yetişen çıraklar kalmadı. Yaklaşık 4-5 aydır çırak bulamıyorum. Eskiden bir kültür vardı, çıraklar alt yapıdan yetişiyordu. Şu anda artık çırak olayı da kalmadı. Yaz dönemlerinde 3 aylık tatilde ya da ara tatillerde gelenler vardı, artık onlar da gelmiyorlar. Çırak kültürü kalmadı okulların açılmasıyla birlikte yaz döneminden kalan çıraklar da bizi terk etti. Çırakların bu işleri öğrenmesi için sanayide çalışması lazım. İşleri yetiştiremediğimiz zaman biz kendimiz birçok işte çalışmak zorunda kalıyoruz.” 

MURAT YAPRAK 

“SANAYİYE KARŞI ÖNYARGI VAR”

Ailelere seslenen Yaprak, çocukların meslek eğitimi görmelerinin önemine vurgu yaparak, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Artık eğitim gelişti hem mesleki okullara gidip eğitimlerini görüp hem de işi öğrenebilirler bu ayıplanacak bir şey değil.  Sanayide çalışmaya karşı büyük bir ön yargı var ve bu ön yargı maalesef ailelerden geliyor. Aileler çocuklarını, ezilir, çalışma koşulları ağır gelir diye sanayiye göndermiyor. Halbuki burada, oto boyama, kaporta, oto tamir, oto elektrik gibi bir çok alan var. Kalfalık belgesi ustalık belgesi gibi belgelerimiz var ailelere sesleniyorum çocuklarınıza meslek öğretin.”

AYKUT: HERKES EĞİTİME YÖNELİYOR AMA KİMSE FAYDALANAMIYOR

Sanayideki çoğu usta gibi çırak sıkıntısı yaşayan oto kaportacı Hakkı Aykut ise meslek liselerine gereken önemin verilmediğinden bahsederek, şu şekilde konuştu:

“Çırak sıkıntısı mevcut. Mesleki okullarda yetişen öğrenci sayısı az 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçildikten sonra ciddi sorunlar yaşamaya başladık. Günümüzde herkes eğitime yöneliyor ama kimse bundan tam anlamıyla faydalanamıyor. Herkes okuyor ama herkes işsiz. Okullar esnafa eleman yetiştirme konusunda katkıda bulunmalı. Meslek liseleri açıldı oraya giden öğrenci yok. Onlar teorik eğitimi veriyorlar en azından oradan eğitim alsalar bizlerde işin uygulama konusunda onları eğitmiş olacağız. Çünkü uygulamada hata yapılsa doğrusunu birebir göstermiş olacağız. Ne kadar teorik olursa olsun uygulamalı gibi olmuyor işi yerinde öğrenmek lazım. Burası insanı çekirdekten yetiştirir”.

HAKKI AYKUT 

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da durumları vahim! Yana yakıla çırak arıyorlar

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.