Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan isotta acı telaş sürüyor. Tarladan sofraya gelene kadar birçok meşakkatli aşamadan geçen isot, kavurucu sıcaklarla da birleşerek üreticisinin ellerinde tat buluyor.
Bahar aylarında ekilen ve hasadı temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başında yapılan biberler, ustaları tarafından birçok aşamadan geçilerek isot haline getiriliyor. Her sabah hal pazarından torba torba getirilen kırmızı biberler işçiler tarafından saplarından ayıklanıp temizleniyor. Temizlenen biberler daha sonra makine yardımıyla parçalara bölünüp torbalar üzerine serilip güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Güneşte kuruduktan sonra çekilerek toz haline yeni ‘pul biber’ haline gelen isot hem baharatçılar hem de sofralarla buluşuyor.
Bu yıl yüksek rekolte, isotların fiyatlarını olumlu yönde etkiliyor ve aynı fiyatlarla satışa sunuluyor.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki tarihi çarşılar bölgesinde baharat satan esnaf, bu yıl biber rekoltesinin yüksek olması nedeniyle fiyatların geçen yılki seviyelerde kaldığını belirtti.
KILIÇ: KALİTE YÜKSEK
Esnaf Sedat Kılıç, bu yıl biberlerin yüksek rekolteye rağmen kalitesinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Bu yıl biberler güzel. Geçen yıla göre yükselme yok fiyatlar hemen hemen aynı. Geçen yıl sezon başında biberin ham maddesi 20-22 liradan başlamıştı bu yıl ise 14-15 liradan başladı. Şu anlık fiyatlar stabil durumda ve geçen yılki fiyatlar ile aynı. ” dedi.
“FİYAT DEĞİŞMEDİ”
Geçen yıl Urfa’nın yerli biberinden yapılan kaliteli ev isotlarının 400 ile 450 lira arasında satılırken, bu yıl da aynı fiyat aralığında işlem gördüğünü kaydeden Kılıç, şunları söyledi:
Geçen yıl kaliteli biber yani Urfa’nın kendi yerli biberinden yapılmış ev isotu, 400 ile 450 lira arasındaydı. Bu yılda fiyatlar aynı şekilde 400 ile 450 lira arasındadır. İkinci kalite olarak verdiğimiz 200 liralık biberlerimizde var. Onlarda ev yapımı şeklinde yapılıyor fakat Urfa’nın yerli biberinden yapılmıyor. Yalnız o Urfa’nın kendi biberinden değil de fır fır dediğimiz biberden yapılıyor. Urfa biberi lezzet ve aroma bakımından daha güzel olduğu için daha çok tercih ediliyor.
“ŞANLIURFALILAR KENDİ EVİNDE YAPIYOR”
“Şanlıurfa’nın yerli insanları biberi genellikle kendi evinde yapıyor.” diyen Kılıç son olarak şunları ifade etti:
“İsotu genellikle diğer illerde çalışan Urfalı vatandaşlarımız alıyor. Şanlıurfa’nın namını duyup ta dışarıdan gelip burada alışveriş yapan insanlar da isot alıyor. Yurt dışında olan gurbetçi vatandaşlarımızın da son birkaç yıldır isota talepleri artmış durumda. Bizlerde bu şekilde taleplere yetişmeye çalışıyoruz”
0 Yorum