Şanlıurfa'da güneş enerjisine kadın dokunuşu! İlk ve tek girişimci

Her yıl sıcaklık rekorlarının kırıldığı Şanlıurfa’da, güneş enerjisi sistemlerine olan ilgi artarken, bu alanda dikkat çeken isimlerden biri de Rojda Günbegi. Şanlıurfa’nın güneş paneli üreten ilk ve tek kadın girişimcisi olarak bilinen Günbegi, çiftçilerin elektrik kesintileri ve yüksek maliyetlerle mücadele etmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Tarım kenti Şanlıurfa’da enerji sorunlarına kalıcı çözümler sunmak istediğini aktaran Günbegi, sektörde bir kadın olarak yaşadığı zorlukları ve ilerdeki hedeflerini açıkladı.

Şanlıurfa'da güneş enerjisine kadın dokunuşu! İlk ve tek girişimci

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de güneşli gün sayısının en fazla olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’da, güneş enerji sistemleri son zamanlarda rağbet görüyor. Gelişen dünyanın en önemli mesleklerinden biri olarak görülen güneş enerji sistemleri, hem maliyetleri düşürmesi hem de devamlılığının olması nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih ediliyor. 

Güneş enerji sistemlerini en çok tercih eden kesimlerden biri de çiftçiler oldu. Tarım kenti olarak anılan Şanlıurfa’da, özellikle son zamanlarda sık sık meydana gelen elektrik kesintileri ve arızaları nedeniyle birçok çiftçi mağdur oldu. Ekinlerini sulayamayan ve elektrik direklerinde çıkan arızalar nedeniyle tarlaları zarar gören çiftçiler, elektrik sorununu ortadan kaldıracak olan güneş enerji sistemlerine rağbet gösteriyor. 

Şanlıurfa’da solar enerji alanında çalışmalar yapan ilk ve tek kadın girişimcisi, Günbegi Solar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Rojda Günbegi, çiftçilerin yaşadığı bu sorunları gördüğünü ve bu nedenden dolayı bu sektöre girmeye karar verdiğini söyledi. 

Gazete İpekyol’a konuşan Günbegi, bir kadın olarak sektörde yaşadığı zorlukları ve hedeflerini açıkladı. 

 

“KADIN OLARAK BU İŞİ YAPMAK ZORDU”

23 yaşında bu sektöre girmeye karar verdiğini aktaran Günbegi, Evren Sanayi Sitesi’nde üretim fabrikası açtığını ve iki buçuk yıl boyunca üretim yaptığını belirtti. Günbegi bu süreçte yaşadığı zorlukları şu sözlerde ifade etti:

“2019 yılında henüz 23 yaşındayken solar sektörüne girmeye karar verdim ve ilk tesisimi Evren Sanayi Sitesi’nde açtım. Sanayide bir üretim fabrikası kurduktan sonra 10 watt 280 watt arasında üretim yaptık. Daha sonra seri üretime geçip, sistemleri kurmak için bir teknik servis ekibi oluşturduk. 

Sanayide iki buçuk yıl üretim yaptıktan sonra merkezde bir satış ofisi açtım. Daha sonra Akçakale yolu üzerinde bir bayi açtık. Şimdi de müşterilerden gelen talep üzerine Karaköprü’de de bir bayi açmayı düşünüyorum. 

Şanlıurfa’da bu işi yapan tek kadın girişimci benim. Doğal olarak muhatap olduğum müşterilerimin yüzde 90’ı erkek oluyor. Özellikle Evren Sanayi gibi bir yerde kadın olarak bu işi yapmak oldukça zordu ama tüm bu zorluklara rağmen pes etmedim.” 

TALEP YÜKSEK 

Babasının çiftçi olduğunu e bu sektöre girmesindeki en büyük etkenin çiftçiler olduğunu belirten Günbegi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Şanlıurfalıların talebi oldukça yüksek. Bildiğiniz üzere burada yaşayan insanların yüzde 80’i çiftçi kesimden oluşuyor. Bu çiftçiler tarımsal sulama yaparken özellikle elektrik konusunda büyük sorunlar yaşıyorlardı. Zaten benim bu sektöre girmemdeki en büyük amaçlardan biri de çiftçilerdi. Ben kendim de bir çiftçi kızıyım. Tarımsal sulama yaparken, elektrik sıkıntısı, elektrik kesilmesi, arıza ve özellikle fatura gibi dertler, çiftçilerimizi baya zorluyordu.  Özellikle son zamanlarda elektrik kesintileri bir hayli artmış durumda. Eskiden kırsal kesimlerde elektrik kesintisi çok yaşanırdı, artık merkezde bile sık sık kesintiler yaşanıyor. Buna bir çözüm yolu bulmak için bu sektöre girdim. Şu an müşterilerimin yüzde 90’ı çiftçi kesim ve hepsi de gayet memnun. Zaten sistem 2 yıl içinde kendini amorti ediyor. Buna bağlı olarak kesinti, arıza ve fatura gibi dertler oluşmuyor.” 

ELEKTRİK SORUNLARINA ÇÖZÜM 

Günbegi son zamanlarda tarlalarda bulunan elektrik direklerinde yaşanan sorunlardan dolayı anız yangınları meydana geldiğini ve bu nedenle çiftçilerin mağduriyet yaşadığını söyleyerek, “Solar enerjinin en önemli özelliklerinden biri de, anız yangını sorunlarını ortadan kaldırıyor. Özellikle bu yıl gördüğümüz üzere tarlalarda kurulan elektrik direklerinde oluşan arızlar nedeniyle anız yangınları çıkabiliyor. Güneş panellerinde bu gibi sorunlar tamamen ortadan kalkıyor. Bu yüzden Günbegi Solar Enerji olarak çiftçilerimize güneş panellerini şiddetle öneriyoruz.” İfadeleri kullandı. 

 

MALİYETİ NE KADAR?

Güneş panellerinin maliyetini, ev veya tarlalarda kullanılan enerji miktarına göre hesapladıklarını aktaran Günbegi sözlerine şöyle devam etti:

“Güneş panellerinin maliyeti, kurulum yaptığımız evin veya tarlanın günlük kullandığı enerji miktarına göre değişiyor. Enerji mühendisimizle beraber yapılan hesaplamalar sonucunda müşterimizin ihtiyacına göre enerji sistemlerini teslim ediyoruz.” 

“HEDEFLERİM YÜKSEK”

Sektördeki ilk ve tek kadın girişimci olduğunu belirten Günbegi, önümüzdeki yıllarda yapacağı hedefleri açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

“Ben bu sektöre ilk girdiğimde bana hep diyorlardı ki, ‘Evren Sanayi gibi bir yerde bunu yapmak zordur, pes edersin, yapamazsın’ dediler. Ben pes etmedim. İki buçuk yıl boyunca üretim yaptım. Sonrasında merkeze taşındım ve müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için kurulum, montaj ekibi oluşturdum. Bazı sebeplerden dolayı üretime bir süre ara verdim ama tekrar üretime başlayacağım. Şu an Urfa’da üretim yapabilen tek kişi ve tek bayan girişimciyim. Bu benim için bir avantaj oldu. Firmamın ismini duyurmak istiyorum ve önümüzdeki yıllarda diğer illere de bayiler açmayı düşünüyorum”.

Şanlıurfa'da güneş enerjisine kadın dokunuşu! İlk ve tek girişimci

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.