Şanlıurfa'nın fay haritasını çıkaran uzman: 7 şiddetinde deprem gelebilir

Çeşitli üniversitelerde deprem alanında uzmanlık yapan 10 kişilik bir heyet Şanlıurfa’da bulunan Bozova fay hattı ve depremin etkileyebileceği Atatürk Barajı’nda incelemelerde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, 2 aydır Bozova fay hattı üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek bu fay hattının 7 şiddetinde varan bir deprem meydana getirebileceğini söyledi.

Şanlıurfa'nın fay haritasını çıkaran uzman: 7 şiddetinde deprem gelebilir

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Şanlıurfa’da bulunan Bozova fay hattı ve Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı, çeşitli üniversitelerde deprem alanında uzmanlık yapan 10 kişilik bir heyet tarafından incelendi. 

10 kişilik heyette Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Paleosismoloji Uzmanı Dr. Çiğdem Tepe yer aldı.

“7 ŞİDDETİNE VARAN BİR DEPREM ÜRETEBİLİR”

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, 2 aydır 10 kişilik heyetle Bozova fay hattı üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bizler bu bölgeden geçen fay hattını incelemek üzere 2 aydır çalışmalar yürütüyoruz. Burada 100'ü aşkın bilim insanın çalıştığı proje kapsamında paleosismolojik inceleme yapıyoruz. Paleosismolojik fayların geçmişine bakarak ileride nasıl bir deprem üretecekleriyle ilgili yaklaşım sergileyen bilim dalıdır. Burada özellikle de Bozova fay hattı üzerinde çalışıyoruz. Bu hat önemli çünkü Atatürk Barajı'na yakın bir fay. Uzunluğu itibarıyla 55 kilometrelik bir fay ve 7 şiddetine varan bir deprem üretebilir. Atatürk Barajı'na etkisiyle ilgili önemi dolayısıyla biz önceliğimizi Bozova fay hattına verdik. Bu fayın geçmişini anlamaya yönelik 1 sene önce bilimsel çalışmalar başlattık. Yaklaşık 1 aydır burada 5 farklı alanda çalışıyoruz. Bizim hendek dediğimiz kazılar yaparak fayın içine bakarak o fayın deprem tarihçesini ilgili veriler elde ediyoruz. Bu projenin sonucunda 8-9 ay sonra laboratuvar çalışmalar da bittiğinde biz bu fayla ilgili çok daha fazla bilimsel veriye sahip olacağız." dedi.

SÜMER: ŞU AN İÇİN KORKULACAK, ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Atatürk Barajı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ökmen Sümer, çalışma bittiği zaman daha detaylı verilere ulaşılacağını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Atatürk Barajı'nın bendini bu fay kesmiyor, bu çok önemli. Depremlerde 2 hasar oluşuyor, 1'isi yüzey yırtılması diğeri dalgadan kaynaklı. Dolayısıyla biz en azından Atatürk Barajı'nın bendini kesen bir fay riskinden kurtulmuş durumdayız. Atatürk Barajı bendi ve özellikle havzanın güneyiyle ilgili bir baskınla ilgili bir tehlike olur mu? Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkartılacak. Atatürk Barajı, önemi dolayısıyla Bozova fay hattı araştırması öncelikli fay olarak ilan edildi. Şu an için korkulacak, endişe edilecek bir durum söz konusu değildir".

Şanlıurfa'nın fay haritasını çıkaran uzman: 7 şiddetinde deprem gelebilir

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.