Kıvamını tutturan yaşadı! Bu geleneksel tadın tek püf noktası pişerken fazla karıştırmamak

Ramazan ayında sofralar geleneksel lezzetlerle donatılmaya devam ediyor. Sofraların en özel lezzetleri mutfağı ile meşhur Urfa'da damak tadını bilenler için bulunmaz bir nimet. Güneydoğu Anadolu’nun geleneksel yemekleri oldukça lezzetlidir, özellikle Urfa yemekleri. İşte o geleneksel ve özel tatlardan biri, bu lezzetli yemeğin hazırlanması oldukça kolay ve malzemeleri de oldukça basit.

Kıvamını tutturan yaşadı!  Bu geleneksel tadın tek püf noktası pişerken fazla karıştırmamak

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Yemek yapma becerisi ile birlikte yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşma geleneği tüm Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Şanlıurfalıların misafir sevme özelliğine bakarsak "Halil İbrahim Sofrası" deyimi herkesçe bilinir. Urfalılar, misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadır. Toplu yemek yeme kültürünü benimseyen Urfalılar, kurulan her sofrayı zengin yemek çeşitleriyle süslemişlerdir. Şanlıurfa'daki yemekler lezzetlerinin yanı sıra besin değerleri de yüksek olan yemeklerdir. İşte bu yemeklerden biri olan, hem ağızları sulandıran hem sağlıklı ve doyurucu bir ana yemek: Urfa Yöresine ait Masluka. Masluka olarak bilinen bu yemeğin adının, Arapça "suda kaynamış et" anlamına gelen meslûke'den geldiği belirtilmektedir. Bölgede Yahudi Köftesi olarak da bilinir.

Masluka Tarifi'nin Malzemeleri:

Hamuru için;

3 su bardağı çiriş (kitel bulgur) 
1 su bardağı köftelik bulgur 
Tuz 
Biraz isot

İç harcı için;

500 gr kıyma et 
2 adet orta boy soğan 
Yarım demet maydonoz 
1 yemek kaşığı domates salçası 
Tuz 
Karabiber 
Yedibaharat (Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber) 
İsot

Yapılışı:

Hamuru için çiriş bulgur, köftelik bulgur, tuz ve isot karıştırılır. Karıştırılan malzemenin üstünü örtecek kadar sıcak suyla ıslatılır ve bulgurların kabarması için üzeri örtülür. Kabaran hamur uygun bir yoğurma leğenine alınır ve güzelce yoğurulur. Yoğurulan hamurdan ceviz tanesinden biraz daha küçük parçalar koparılır ve sıkılarak bir tepsiye dizilir. İç harcı için ise kıyma, soğan, maydanoz, domates salçası, tuz, karabiber, isot ve yedi baharat iyice karıştırılır. Ardından hazırlanan bu iç harç, tepsiye dizilen hamurların elle açıldıktan sonra içine yerleştirilir ve avuç yardımıyla şekillendirilir. Son olarak uygun bir tencerede yağ kızdırılır. Kızdırılan yağda üç kaşık salça kavurulur ve üzerine su katılır (isteğe göre et suyu da eklenebilir). Su kaynayınca tuzu eklenir ve köfteler birer birer kaynayan suyun içine atılır. Fazla karıştırılmaması gereken yemek 30 dk sonra servise hazır.

 

Kaynak:  @1sunumsever

Kıvamını tutturan yaşadı! Bu geleneksel tadın tek püf noktası pişerken fazla karıştırmamak

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.