HÜDA Par mısır üreticilerinin mağduriyetini gündeme taşıdı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, devlet tarafından bu yıl belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm için hükümete bir çağrıda bulundu.

HÜDA Par mısır üreticilerinin mağduriyetini gündeme taşıdı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise devlet tarafından bu yıl belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıyarak hükümete bir çağrıda bulundu.

Bu sene belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçileri tarla başında ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan “HÜDA PAR olarak bu hafta hükümet tarafından belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını gündeme taşıyacağız ve hükümete bir çağrıda bulunacağız” dedi.

MISIRIN GEÇEN YIL İLE BU YILKİ FİYATI AYNI

Mağdur olan çiftçilerden birisi "Çiftçiyiz, mısır ekiyoruz. Gübre 3 katına çıktı, mazot 4 katına çıktı, kiralar da öyle...    Mısırın geçen yıl ile bu yılki fiyatı aynıdır" dedi.

Mağdur olan çiftçilerden bir diğeri "Gece-gündüz tarladayız. Mısırın kilosuna devlet 6 TL koymuş. Ama fabrikacılar nem, şu-bu diyerek, bunu 3,5 - 4 TL'ye getirecekler. Mazotudur, gübresidir, ilacıdır… Bunları sayarsak bize ne kalıyor" dedi.

BAZI ÇİFTÇİLER TRAKTÖR VE KAMYONLARINI SATMAK ZORUNDA KALDILAR

Mağdur olan bir başka çiftçi "Biçerciye, gübreciye ve ilaççıya bu masraflarını karşılayamadığından dolayı bazı çiftçilerimiz traktör ve kamyonlarını satmak zorunda kaldılar" dedi.

BÖYLE GİDERSE BAŞKA İLLERE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ OLARAK GİDECEĞİZ

Mağdur olan bir başka çiftçi ise "Mısırı görüyorsunuz. Bu hale getirene kadar ne çileler çektik. Bize verdiğiniz fiyat 6 TL. Mazot şu an 40 TL'ye dayandı. Hadi bu işin içinden çık. Böyle giderse çoluğumuzu çocuğumuzu alıp başka illere mevsimlik tarım işçisi olarak gideceğiz" diyerek, ne zahmetler ile çiftçilik yaptıklarını ve buna rağmen yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi.

ÇİFTÇİLER YALNIZ BIRAKILIYOR

Özaslan "Gördüğünüz gibi bütün zor şartlara rağmen çiftçi gece-gündüz çalışıyor, üretim yapıyor. Türkiye'deki tarımsal üretimin bel kemiği olan çiftçiler. Ama bugün çiftçi yalnız kalmış" dedi.

EN KOLAY GÖZDEN ÇIKARILAN KESİM ÇİFTÇİLERDİR

Özaslan "Hükümet, çiftçiyi yalnız bırakıyor. Tarım Bakanlığı çiftçiyi unutmuş. Ne yazık ki bu ülkede en kolay gözden çıkarılan kesim maalesef çiftçiler oluyor. Tüm girdi maliyetleri en az iki katına çıkmasına rağmen çiftçi yine de üretim yapıyor. Kâr etmeyi bir kenara bırakalım, çiftçi bu sene zarar ediyor. Geçen yıl 5,7 TL fiyat verdiniz. Bu sene %5 artış yapmışsınız. Geçen yıldan bu güne kadar hangi girdi maliyetinin fiyatı %5 artmış?" dedi.

ÇİFTÇİ BU ÜLKE UKRAYNA'YA RUSYA'YA MAHKÛM OLMASIN DİYE ÜRETİM YAPIYOR

Özaslan "Çiftçi bu ülke Ukrayna'ya, Rusya'ya mahkûm olmasın diye üretim yapıyor. Çiftçi, hepimiz evimizde ekmeğe, domatese, patlıcana, bibere çok rahat ulaşabilelim diye gece-gündüz demeden üretim yapıyor. Ne demek ya %5 artış" dedi.

ÇİFTÇİ ÇÖKERSE MEMLEKET ÇÖKER

Özaslan son olarak “Çiftçi için yapılması gerekeni söylüyoruz, hükümete sesleniyoruz; Bütün girdi maliyetleri en az iki katına çıkmış. Onlara karşın, siz de geçen yıl belirlemiş olduğunuz mısır fiyatını sadece yüzde 50 arttırın. Çiftçi yine bunu kabul edecek ve üretim yapmaya devam edecek. Aksi takdirde çiftçi zarar ederse üretimi bırakacak. Çiftçi çökerse memleket çöker” diyerek, çiftçiye destek verilmesi ve bir hazine gibi korunması gerektiğinin altını çizerek çözüm için hükümete seslendi.

HÜDA Par mısır üreticilerinin mağduriyetini gündeme taşıdı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.