İshal deyince akla birçok sebep geldiğini belirten Sevinç, akut ve kronik ishalden bahsetti.
Son zamanlarda Şanlıurfa'da hastaneye başvuran hastaların çoğunluğunun akut ishal olduğunu ifade eden Sevinç, “Hastamız akut ishalle geldiğinde bizim korkmamız gereken şeyler nelerdir diye sorarsak; hastamızın sıvı kaybı bizim çok önemsediğimiz bir konu. İshal başladığı zaman yeni doğan bir bebekte sayısı bizim için değiştirdiği bez sayısı çok önemli, ne kadar sıvı kaybettiği çok önemli. Her türlü ishal başladığı zaman çocuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor. Ancak daha önemli bir konu çocuğun beslenmesi ve ağızdan alımını daha çok önemsiyoruz” dedi.
Dr. Sevinç, ailelerin çocuğun hijyenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani hem beslenirken aldığı sıvının temizliği, aldığı meyvenin sebzenin temizliği, bunların iyice yıkanması, temiz suyla yıkanması hem de su kaynağımızın temiz olması gerekmektedir. Bunun dışında çocuklarımız dışarıdan eve parktan eve, okuldan eve geldiği zaman ellerini yıkaması, temizliğine dikkat edilmesi çok büyük bir önem arz etmektedir.”
İshal başladıktan sonra evde neler yapabileceğiyle ilgili Sevinç, şu bilgileri aktardı:
“Eğer ağızdan sıvı alımı mevcutsa çocuğumuza bol sıvı vererek patates haşlaması gibi muz gibi ishali katılaştıracak maddeler yiyecekler vererek bu konuda çocuğumuza yardımcı olabiliriz. Eğer hastamızın kusması yoksa beslenmesi yerindeyse evde daha çok tercih edebileceğimiz yoğurt, muz gibi yiyecekler hastamıza verilebilir.
Bunlar verildikten sonra eğer ishal kesilmezse hastamız toparlanmazsa hemen en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir".
0 Yorum