Arınma ve ibadetmevsimi olan mübarek Üçaylar’a bizi kavuşturan Allah’a hamd olsun.
Bu kutsi mevsim,insanın manevi hayatında büyük değişimlere, yol açar. Yılboyu çeşitligünahlarla kararan ve katılaşan kapleri yumuşatır, ibadet hevesinifilizlendirir, küllenen birçok güzel ahlakın üstündeki örtüyü kaldırır, günyüzüne çıkarır. Bu öyle bir mevsimdir ki az bir gayret çok kazanım getirir.Kutsal kelimelerin zikredilmesi diğer zamanlardan farklı olarak hem etkisi, hemsevabı çok olur.
Üçaylarmevsiminin önemli bir özelliği de kirlenmiş, bulanmış manevi havayı temizleyipberraklaştırmasıdır. Müminlerin bu mevsimdeki ahiret kazancına ve ticaretineciddi olarak yönelişleri, yoğun ilgi ve gayretleri, manevi havayı safileştirir,güzelleştirir. Yapılan zikir, tesbih, sadaka, oruç gibi ibadetler, günahkirlerini temizlediği için, herkesi hatta bu alanın dışında kalanları bileetkileyen bir hava meydana getirir. Tüm İslam dünyası inanç ve maneviyetenekleri oranında bu atmosferden hissesini alır. Çünkü kutsal sözler, ibadetve Salih ameller arttıkça şeytani çalışmalar, değersiz söz ve fikirler etkisiniyitirir. Bir tarlada ekilen ağaçlar, güller ve çiçekler büyüdükçe dikenler veyabani otlar arada kaybolup kurumaya yüz tuttukları gibi Kutsal kelimeler kötüsöz ve amelleri etkisizleştirir. Güzel kelimelerin Allah’a yükseldiğiniKur’an-ı Kerim şöyle bildirmektedir:
“Her kim şan veşeref istiyorsa bilsin ki, şan ve şeref bütünüyle Allah’a aittir. Güzel sözlerancak O’na yükselir. Salih ameli de güzel sözler yükseltir. Kötülükleri tuzakyapanlar var ya, onlar için çetin bir azap vardır. İşte onların tuzağı boşaçıkar.” (Fatır,10.)
Üçaylar’dan asılbüyük değere sahip olan ay Ramazan-ı Şerif’tir. Onun da değeri Kur’an-ıKerimden kaynaklanmaktadır. Çünkü insanlığa nur ve huzur getiren, dünya veahiret saadetinin yol haritasını bildiren Kur’an-ı Kerim bu ayda nazilolmuştur. Bu itibarla Ramazan, Kur’an ay’ı olmuştur. Receb ve Şaban’ındeğeri Ramazan-ı Şerif’e yakınlıklarından kaynaklanır. Recep ayına girdiğindePeygamber (ASV)’ın, “Allah’ım, Receb ve Şaban’ı bizim için mübarek kıl vebizi Ramazan’a ulaştır.” Şeklinde dua etmesi bunun en güzel kanıtıdır.
Değerli mücevherlerleve birbirinden güzel süslerle bezenmiş bir kılıf veya ambalaj, aslındaiçindekinin paha biçilmez değerine işaret eder. Ama asıl değerli olan içinibırakıp kılıfı üzerine yoğunlaşmak, doğru istikametten sapmadır, büyük birhatadır. Ramazan-ı şerifin değerine işaret etmek üzere sevaplarla süslendirilenReceb ve Şaban aylarının bu işaretlerine dikkat etmeyip bu aylara Ramazan’ıadeta unutturacak aşırı mübalağalı bir tarzda yoğunlaşmak da yanlıştır,hedeften sapmadır. Bu günlerde söz konusu bu ayların faziletlerine dair çoğuuydurma hadislerle öyle aşırı anlatımlar yapılıyor ki Ramazan-ı Şerif buayların gölgesinde kalıyor. Ramazan’a yakınlıktan dolayı kazandıkları değer,bizzat kendilerinin değeriymiş gibi gösterilmesi Ramazan’a da saygısızlıktır.Sosyal medyada kaynağı araştırılmadan hadis adı altında paylaşılan Ramazanıgölgede bırakacak ölçüde Receb ve Şabanın faziletleri ile ilgili mübalağalısözlere rastlıyoruz. Hadis olarak ifade edilen bu sözler mudakkik hadisalimleri tarafından araştırılmış ve uydurma oldukları belirtilmiştir.
Üçaylar, ahiretticareti için bir fuar, bir pazar durumundadır. Müslümanlar topyekûn kutsi birfaaliyet içine girerler ve arınırlar. Bu umumi yönelişleri ve yakarışlarıCenab-ı Hak büyük sevaplarla ödüllendirir. Şeytanların hareket alanı daralır,hatta Hadis-i Şerif’in bildirdiğine göre Ramazan-ı Şerifte bağlanırlar. Bumübarek aylarda, cemaat namazları dışında, kişisel ibadetlere ağırlıkverilmelidir. Bilinmelidir ki, Zikir, tesbih dua ve Kur’an okuma gibi amellerintopluca olmasından ziyade, bireysel olması esastır. Herkesin bireysel olarakyaptığı ibadetler daha fazla uhrevi kazanç getirir.
Üçaylar gittiktensonra, ahiret ticaretinin Pazar ve tezgâhları değişmeye, onun yerine dünyasergisi açılmaya başlar. Gayretlerin heveslerin yönü bir derece değişime uğrar.Dünyevi hırslardan ve günahlardan yükselen çirkef ve manen zehirli buharlarmanevi havayı bozar. Herkes dercesine göre ondan zarar görür.
Bu zarara yol açmamak ve etkilenmemekiçin üçaylarda başlatılan Salih amelleri elden geldiğince sonraki zamanlarda dasürdürmek gerekir. Peygamber (ASV): “Allah katındaamellerin en hayırlısı az da olsa en devamlı olanıdır.” buyurmuştur.
BütünMüslümanların, ibadet mevsimi olan üçaylarını tebrik ederim.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum