Yıpratıcı salgın şartları ve devam eden ekonomik güçlüklerin hüküm sürdüğü süreçte yeni bir Kurban Bayramının arifesine gelmiş bulunmaktayız.
Kurban; yaklaşma anlamıyla özdeşleşmiştir. Allah’ a yaklaşma. Tabii Allah’ a yaklaşma kavramı melankolik veya arabesk anlam ağırlıklı değil.
Neticede yaklaşma, bir terbiye süreciyle, bir programla ilgilidir.
Rabbimizin bizim için belirlediği ilahi program İslam’ dır.
Bir yaklaşma aynı zamanda bir uzaklaşmadır. Birine, bir yere yaklaştığımızda; birinden, bir yerden de uzaklaşmış oluruz. Bu fiziki olarak kaçınılmazdır, manevi anlamda da böyledir.
Uzaklaşmamız gereken/kötü ve olumsuzluklardan uzaklaşmadıkça, yaklaşmamız gereken/iyi ve olumlu olana yaklaşılamıyor/yaklaşmış olmuyoruz.
Müslüman/mümin, Allah’ ın merkezde olduğu bir iklimde/yörüngede hareket eden varlığın/varlıkların adıdır. Kendini bu yörüngede güvende ve huzurlu hisseder, buna olan inancı tamdır. Yolculuğunu bu yörüngede sürdürebilmek sağlam bir irade ve zorlu mücadeleler gerektirir.
Kurban ibadeti, tevhid dininin kadim amellerinden biridir ve kapsamı geniştir. Öyle ki; geniş anlamıyla her çaba bir kurban etme/vazgeçmeyi de mündemiçtir adeta. Bu yüzden Kurban ibadetinin farziyeti, vacipliği gibi münakaşalara takılmanın faydası pek olmamıştır. Kurban, tabii bir ibadet ve Rabbimizin bizi terbiye etme metodudur.
Bu Rabbani terbiyeyi ilk kez Habil ile Kabil’ in hediyelerinin/kurbanlarının konu edildiği kıssadan öğreniyoruz. Vazgeçemedikçe yaklaşamazsın, kabul edilmezsin, kabul görmezsin. Allah’ a hoşnutlukla teslim olmuş/özgürleşmiş iyi ruh ile kötüyü/bencilliği/nankörlüğü vs temsil eden olumsuz ruhun Habil ve Kabil’ in Rablerine sunduklarıyla ölçüldüğü bu kıssa bizim için oldukça öğretici bir derstir.
Gerçek anlamda vazgeçmek kolay da değil, imkansız da değil.
Peygamberin, Aişe annemize; kestikleri bir Kurbanın ne kadarını kendilerine ayırdığını sorduğu ve esas kendilerine ayırdıklarının dağıttıkları olduğuna dair alınan cevapla sonuçlanan rivayet de bu bağlamda öğretici ve değerlidir.
İslam’ ın eylemsel özü;
'Allah için yapılan her şey aslında başkalarına yapılanlardır' şeklinde formüle edilebilir. Allah için değerli olan eylemler; kendinden ziyade başkalarına yaptığın olumluluklar, olumlu işler ve ilişkilerdir.
Peygamberin, toplumu gözetmesi, onların sorunlarını sorun etmesi ve çözümlenmesi için gösterdiği çabalar, paylaşımcılığı ve fedakarlığı bu bağlamda güzel örnekliklerdir.
***
Memursen Şanlıurfa Şube Başkanı Sayın İbrahim Coşkun’ un 14 Temmuz 2021 tarihinde her ay düzenli olarak yaptıkları istatistiği şu şekilde paylaşmış:
“Açlık Sınırı 2 Bin 801 Lira Oldu...
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre,
Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin;
açlık sınırı 2.801,6 TL,
yoksulluk sınırı ise 8.003,1 TL
olarak belirlendi............”
Rakamlar orada.
İçinden geçilen süreç malum, insanlar sıkıntıda. Kurban’ dan kurbana etle muhatap olanlar var. Etin kilosu ortalama 80 Lira. Elbette kurban sahibi ihtiyaç sahibiyse; kurbanının hepsini de kendine ayırabilir ama hiç olmazsa bu bayram, durumu iyi olanlar iki kurban kesmeseler bile kestikleri kurbanın çok azını dağıtıp; diğerini derin dondurucuya atma kötü adetinden vazgeçebilirler.
Üşenmeyip, sıcak uzak demeden; akraba, komşu ama özellikle gerçekten makbule geçecek gerçek ihtiyaç sahibi aileleri bulup dağıtım yapmayı önemseyebilirler.
Bir hayrın verilmesi gereken yere verilmesi, Allah’ a verilmesidir. Bir hayrın gerçek ihtiyaç sahibine ulaştırılması, kendimize ayırdığımızdır.
Öyle ise bu bayram; rahatımızı ve cimriliğimizi kurban edelim ve ülke içinde ve dışında, yakın ve uzak, imkanlarımız ölçüsünde ulaşabildiğimize ulaşalım, etleri, yardımları ulaştıralım inşallah.
Bencillikten biraz daha uzaklaşıp; Allah’ a biraz daha yaklaşalım.
Salgın sürecinin henüz bitmediği, tehlikenin geçmediği bilinciyle tedbirleri Kurban Bayramı süresince de ihmal etmemenin gereğini birbirimize hatırlatmayı da önemsiyorum.
Rabbim toplumlarımızı, içinden geçtiğimiz zorlu süreci yüz akıyla atlatıp, ona biraz daha yaklaşmış olanlardan kılsın, kurbanlarımızı ve ibadetlerimizi kabul buyursun, Kurban Bayramınız kutlu olsun.
Selam ve dua ile.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum