Urfa ne bir sanayi şehri ne de tatil bölgesi… Bu durum göz önünde bulundurularak konut fiyatları ve kiraları diğer illerle kıyaslandığında ortaya ciddi bir sorun çıkıyor.
Daire fiyatları 3 odalı 300, 4 odalı 400, 5 odalı 500 binden başlıyor ve en eskilerinin fiyatları bunlar. Biraz lüks olanlar 1 milyon. Daha lüks olanlar ise 2 milyon ile 5 milyon arasında değişiyor. Lüks dediğimiz diğer illerdeki lükslerin yanında TOKİ dairesi gibi kalır.
TOKİ demişken, belediyeler uzun bir süredir konut üretme işini TOKİ’ye havale ederek üzerinden bu sorumluluğu attı. TOKİ de bu kentin ihtiyacını karşılayacak düzeyde yeterli konutu üretemedi. Çekilişlerle daire sahibi olanlar milli piyango vurmuş gibi kendini şanslı saydı.
TOKİ’nin dışında talebi karşılayacak olan diğer kesim müteahhitlerdi. Hayatın normal akışı içerisinde zaten TOKİ’nin de, belediyenin de konut üretmesine gerek yoktu müteahhitler dururken. Ama müteahhitler arsa bulmakta büyük sıkıntı yaşayınca TOKİ hazine arazilerine konup, konut üretmeye başladı.
Şanlıurfa merkezde lüksüyle, köhnesiyle, yenisiyle, eskisiyle toplam 280 bin konut bulunuyor. Şu an 100 bin konut yapılsa en fazla iki yıl sonra yine konuta ihtiyaç duyulur. Konuttaki açığın durumu bu kadar aciliyet içeriyor. Kentte konut sorunu öyle bir hale geldi ki artık mesele satılık veya kiralık olan konutların pahalılığı da değil. Bulunamaması asıl sorun. Şu anda yüzlerce genç ev bulamadığı için evlenemiyor. Kente atanan yüzlerce, binlerce memur kafası yukarıda kiralık yazılı branda bulunan balkonlara bakıp kiralık ev arıyor.
Konut üretiminin tekrar normal seyrine dönmesi için müteahhitlerin önündeki engellerin kaldırılması lazım. En büyük engel de konut alanının Güzelşehir-Maşuk-Badıllı bölgesi arasında sıkışan Bermuda üçgeninden çıkarılması gerekiyor.
Çoğu müteahhit inşaat malzemelerinin sürekli artışının yanında bu Bermuda üçgeninin içindeki Karaköprü’de arsa sahiplerinin de ağır şartlar öne sürmesi nedeniyle mesleğini bıraktı. Arsa sahibi müteahhide yüzde 50 şartı koyunca ortaklıktan beter bir durum oluyor.
Kentteki konut fotoğrafı böyle, bunun için çözümü büyük harflerle ve altını çizerek yazıyorum…
Kanalizasyon işlerinin tamamlandığı Güzelyurt ve Ulubağ (Yeşil Urfa) mahallelerindeki yolların da hemen tamamlanması halinde, müteahhitler rahat bir nefes alıp burada inşaatlara başlaması mümkün. Ardından Dağeteği alt yapısının hızla tamamlanması gerekiyor. Çünkü bu bölgede bulunan şehir hastanesi birkaç yıla kadar tamamlanacak. Bu, 2 bin-3 bin sağlıkçı memur ve doktorun daha kente atanması ve konut ihtiyacının daha da büyümesi demek. Bu insanları geldikleri gibi pişman etmemek için şimdiden hazırlığımızı yapmak zorundayız.
Bu konut sorunu sadece evlenecek çiftlerin evlenememesine engel değil aynı zamanda kente bürokratın, akademisyenin, doktorların, öğretmenlerin, öğrencilerin hatta yatırımcıların gelmemesine de sebep oluyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Haliliye Belediyesi ve Karaköprü Belediyesi’nin acil bir şekilde artık bu durumu ele alması elzemdir.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum