Şanlıurfa gibi sıcaklığın fazla olduğu bir yerdesusamanın büyük bir boyut kazanması haliyle insanları susuzluğunu gidericiiçeceklere yöneltmektedir. İnsanlar az da olsa serinleyip susuzluğunu gidermekiçin İşin sıhhat tarafını düşünmeden gazoz, kola, meyve suyu ve özellikle deMeşhur bazı markaların “şerbet” adı altında satışa sunduğu içeceklereyönelmektedir. Bu nedenle bu gün farklı bir şerbetten , “Kara Reyhan Şerbeti” ndensöz etmek istedim. Herkesin evinde rahatlıkla yapabileceği ve son derece defaydalı olan bir şerbettir.
Fesleğen olarak da bilinenreyhan, hemtaze olarak hem de kurutulmuş olarak Özellikle Mardin, Siirt, Hatay gibi zenginmutfaklarda önemli bir yere sahiptir. Güneydoğu mutfak kültüründe önemlietkilere sahip Süryani yemek kültüründe de çok önemli bir yere sahiptir.Yemeklerde lezzet arttırıcı özelliğinin yanı sıra bazı yemeklerin zararlıtaraflarını giderici ve rahatlatıcı özelliği ile faydalı bir baharat olarakkullanılmış olması da önemlidir.
Reyhanın yaşamımız ve sağlığımız üzerindeki etkisi sonyıllarda ön plana çıkarak bilim adamlarının araştırma konusu olmuştur. Reyhan,kilo vermek isteyenlerden, kilo almak isteyenlere, hastalıktan korunmakisteyenlerden, hastalıktan kurtulmak isteyenlere birçok kişinin derdine devaolmaktadır. Türkiye’de bütün bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilen birözelliğe sahiptir. Birkaç türü vardır. Urfa’da sadece “Top Rehen” olarakisimlendirilen küçük yapraklı türü bilinir. Uzmanların belirlediği birçokfaydalarındanbazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
*Antioksidan özelliğe sahiptir.
*Boğmaca hastalığında rahatlatıcı etkiye sahiptir.
*İshal giderici özelliği olduğu
*Grip ve nezlede özellikle de öksürüğün giderici etkisi vardır
*Sindirim sisteminde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
*Özellikle bal ile karıştırılıp tüketildiğinde mide hastalıklarındarahatlatıcı olmaktadır.
*Gaz sancısı çeken kişilerde çay şeklinde demlenip içirilirse gaz sancısınıgiderici etkisi vardır.
* tansiyon düşürücü etkisi vardır
Ayrıca, Reyhan çayının stres ve sinirlilik halinin giderilmesinde deetkili olduğu, Anne sütünü arttırıcı etkiye sahip olduğu. Reyhanınağızyaralarına karşı faydasının olduğu. Hem koklandığında hem de çay veyaşerbetinin içilmesi ile baş ağrısını giderici bir etkiye sahip olduğuuzmanların dile getirdiği faydalarından bazılarıdır.
Ancak unutulmamalıdır ki, bütün bitkilerde olduğu gibi Reyhanın ister çayıolsun ister şerbeti olsun günde iki veya üç bardağı/fincanı geçmemelidir. Aşırıtüketim her ne olursa olsun sıkıntılara yol açabilir.
Pazarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz “ Kara Reyhan” olarak bilinen,reyhanın mor türünden yapılan “Kara reyhan şerbeti”ni okuyucularımın yapmalarıdurumunda, seveceklerine inanıyorum.Bu şerbetin lezzetini benimseyeceklerini ve artık “ gazlı, kolalı, boyalı suları”almayacaklarını düşünüyorum.
Sıcak yaz günlerinde bu şerbeti içtiklerinde bize de bir dua buyurmalarıdileğiyle…
Kara Reyhan Şerbeti
Gerekli Malzemeler:
2 Demet Kara Reyhan
2 Adet Limon( veya 1 silme Tatlı kaşığı Limon tuzu)
1 Su bardağı şeker(Şeker oranı arzuya göre arttırılıp azaltılabilir)
10 Bardak su
Yapılışı:
Reyhan iyice yıkanarak yabancı otlar varsa temizlenir.
Limonlar sıkılarak suyu çıkarılır.
Bir tencereye On bardak su konur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynamayabaşlayınca ateş söndürülür.
Reyhan eklenir, İki adet limon suyu ve şeker eklenerek demlenmeyebırakılır.(Limon yerine 1 silme tatlı kaşığı limon tuzu da kullanılabilir.Ancak limon suyu daha sağlıklıdır)
Yarım saat demlendikten sonra tercihen cam bir sürahi veya kavanozasüzülür.
Soğutularak içilir.
Afiyette kalın
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum