Ramazan ayı boyunca oruç tutmakla, üç ana öğün yerine iki ana öğün ile yenibir düzen oluşmuştur. Yiyecek ve içecek tüketiminin iki öğünde gerçekleştirilmesisonucunda sindirim sistemi yeni alıştığı düzeni bayramın gelmesiyle değiştirmekdurumunda kalmaktadır. Ramazanın ilk günlerinde yaşanan mide sıkıntıları ve hazımsızlıkgibi sorunlar bayramda ani değişiklikle ve fazla yiyecek tüketimi ile daha dabelirgin ve daha da büyük sıkıntılar ile çıkabilir. Bundan dolayı k eski yemekalışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru olanıdır.
İnsanların bayramda aşırı yemek yemelerinin temelde iki sebebi vardır.
Birincisi, ramazan ayı boyunca oruç tutan bazı insanlar, bayramda hiçdoymayacakmış ve aç kalacakmış gibi bir duygu içinde olurlar.
İkincisi, bazı insanlarda bir ay boyunca oruç tutmanın bedeli olarak önünegelen her şeyi yemeyi kendini ödüllendirme olarak görürler.
Her iki durumda da özelliklebayramın birinci gününde sabah kahvaltısından başlayarak gün içinde çok fazlayemek yenmektedir. Özellikle karbonhidrat açısından zengin, baklava, şöbiyet,revani gibi şerbetli tatlılar ile pasta ve börek gibi yiyeceklerin tüketimifazla olur. Bunun sonucunda da başta hazımsızlık olmak üzere mide hastalıklarıolmak üzere birçok sıkıntı yaşanır. Ayrıca ramazanda alınan kilolara ek olarakbir de bayramda fazla yeme sonucu kilolarda artış meydana gelir.
Ramazan bayramı ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmakiçin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılması gerekir. Güniçerisindeki beslenme şekli üç ana, üç ara öğün olmalı. Ana öğünlerdekarbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin vücudun ihtiyacı oranındayer alması gerekir. Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı ve hamurişleri tüketiminin fazla olması, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere nedenolabilir.
Ramazan orucu ibadetinden sonra bayram etmenin sadeceyemek yeme ile olmayacağı bilinci ile rahat huzurlu ve sağlıklı bir bayramgeçirebilmek için alınabilecek bazı tedbirler şu şekilde sıralanabilir.
*Hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar,mide-bağırsak hastalıklarından herhangi birine sahip olanlar ile yaşlı olanlarbu konuda daha hassas davranmalı. Bu grupta yer alanlar hamur işleritüketimlerine sınırlama getirmelidir.
*Şeker hastaları şekerden ve tatlılardan uzak durmalıdır.”Bayramdabir şey olmaz” düşüncesi içindeolmamalıdır. Diğer insanlarda bu tür hastalığı olan kişilere şeker veya şekerligıdalar yemeleri konusunda ısrarcı davranmamalıdır.
*Güne hafif kahvaltı ile başlanılıp,az yemek yenilmelidir. Yemekler iyice çiğnenerek tüketilmeli, öğünatlanılmamalıdır.
*Bayramda tatlı ve hamur işleri ve yağlı yemekler yerinesebze, meyve ve kuru baklagil tüketimi artırılmalıdır
*Tatlı yerine meyve ikram edilebilir. Mutlaka Tatlı ikramedilmek isteniyorsa özellikle bayramın ilk iki günü sütlaç, kazandibi gibihafif sütlü tatlılar ikram edilebilir. Ayrıca her ikram edilen lokum, çikolata ve şekerleme yenilmemelidir. Zira fazla şekeryemek hem mideyi yorar hem de kilo yapar.
*Tatlı ikramı kaçınılmaz ise ve mutlaka tüketilecek isegünde bir porsiyondan fazla tüketilmemelidir.
*Kızartma, ızgara yemekler yerine tencere yemekleri tercih edilmelidir.
* Bayram yemeklerine ilaveten, sofrada yoğurt ve salatayı mutlaka bulundurulmalıdır.Bu tür yiyeceklerin tüketilmesiyle ana yemekler daha küçük porsiyonlar şeklindetüketilebilir.
* Günde35–60 dakika kadar tempolu yürümek metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüşeayrıca ayıracak zaman yok ise uzak olmayan Bayram ziyaretlerine Yürüyerek Gidilebilir.
* Fazla kahve içilmemelidir. Çay şekersiz olarak içilmelidir
Sağlık ve Huzur içinde bir bayram geçirilmesi dileğiyle…
[email protected]
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum