Muhterem kardeşlerim…
En büyük hırsız namazdan çalandır. Onun için namazımızı ta’dili erkân üzere kılmamız gerekir.
İslam Ahlakı kitabında, “Kıyamda okuduğunu, rükûda tamamlamak, rükûda okuduğunu kıyamda tamamlamak mekruhtur. Zamm-ı sûreleri rükûda tamamlamak, dört mezhepte de mekruhtur. Fâtiha’yı rükûda tamamlamak ise, Hanefî'de mekruh, diğer üç mezhepte, namazı bozar” deniyor. Bu durumda Mâlikî’yi taklit edenin de namazı bozulur.
Rükûdan kavmeye, secdeden celseye kalkmak farz, kalktıktan sonra ‘Sübhanallah’ diyecek kadar durmak vacibdir.
S. Ebediyye’de, “Rükûda ve iki secdede tadil-i erkân, yani ‘Sübhanallah’ diyecek kadar hareketsiz durmak vacib, daha çok durmak sünnettir” deniyor.
Buralardaki farzı herkes yapıyorsa da, genelde vacib terk ediliyor. Sünnet ise tamamen terk ediliyor.
Diğer sünnetlere riayet ettiğimiz gibi, bu sünnete de riayet etmeliyiz ve bunu asla ihmal etmemeliyiz. Eğer kavmede, ‘Rabbenâ lekel hamd’ dersek, vacible beraber sünnet de yerine gelmiş olur. Celsede de ‘Sübhanallah’ diyecek kadar durulursa vacib yerine gelir, fakat daha fazla durulmazsa, sünnet yerine gelmiş olmaz, onun için buradaki sünnete de riayet etmeye çalışmalıdır.
Ömrümüzün en kıymetli anları, namaz kıldığımız vakitlerdir. İmam-ı Rabbânî hazretleri 2. cild, 69. mektubunda buyuruyor ki:
Bu zamanda insanların çoğu namaz kılmakta gevşek davranıyor. Peygamber efendimiz, “En büyük hırsız, kendi namazından çalan kimsedir” buyurunca, “İnsan, namazdan nasıl çalar?” diye sordular. “Namazda rükû ve secdeleri tam yapmamakla” buyurdu. (Hâkim, Taberanî)
Üç hadis-i şerif daha:
“Rükûda ve secdelerde, belini yerine yerleştirip biraz durmayanın namazını Allahü Teâlâ kabul etmez.” [Deylemî]
“Namaz kılarken, rükûdan sonra kalkıp, dik durmayanın, ayakta, her uzvu yerine yerleştirmeyenin ve iki secde arasında dik oturmayanın namazı tamam olmaz.” [Taberanî]
“Bir mümin, namazını güzel kılar, rükû ve secdelerini tamam yaparsa, namaz sevinir ve nurlu olur. Melekler, o namazı göğe çıkarır. O namaz, namazı kılmış olana, iyi dua eder ve “Sen beni kusurlu olmaktan koruduğun gibi, Allahü Teâlâ da, seni muhafaza etsin” der. Namaz güzel kılınmazsa, siyah olur. Melekler o namazdan iğrenir. Göğe götürmezler. O namaz, kılmış olana, kötü dua eder. ‘Sen beni zayi ettiğin, kötü hâle soktuğun gibi, Allahü Teâlâ da, seni zayi eylesin’ der.” [Taberanî, Ukaylî]
Namaz kılarken nereye bakılır?
Kıyamda ve kavmede secde yerine, rükûda ayaklara, celsede ve teşehhüdde dizlere, secdede burnunun iki yanına, selam verirken omuz başlarına bakılır. Bunlar müstehabdır. Bildirilen yerlere bakılmazsa namaz mekruh olmaz, müstehab sevabından mahrum kalırız. Müstehabı terk etmek, mekruh değil, hilaf-ı evla olur. Yani müstehabı yapmayan sevabından mahrum kalır. Ama mazeretsiz bunları terk etmemeli. Namazda gözleri yummak tenzihen mekruhtur. Fakat zihni dağılmasın diye yummak mekruh olmaz. Secdede gözleri yummamalıdır.
Kıyam: Ayakta durmak.
Kavme: Rükûdan kalkınca, dik durmak.
Celse: İki secde arasında oturmak.
Teşehhüd: Namazda oturmak.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum