Faruk Uysal Hoca’yı İsmen, gıyabi olarak tanıyor idiysem de,fakat yüz yüze ne kendisiyle tanışmam ne de eserlerini okumam vaki olmamıştı. Ta ki, dün (26 Nisan 2019 Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gece) gece, Yazarlar birliği Şanlıurfa şubemizin davetlisi olarak gelip bize; kendi şairliği ve şiirleri konusunda bir sunum yapana kadar… Faruk Uysal Hocanın, ilkokulu okuduğu çocukluk yıllarından lise ve üniversiteyi okuduğu gençlik yıllarına kadar uzanan zorlu hayat şartlarına direnmesi; bu süreçler içerisinde yılmadan,inandığı değerler uğrunda mücadele etmesi, en önemlisi de onun çocukluğunu taşrada geçirmiş olması onu hem farklı ve tefekkür sahibi bir insan olma yolunda kemale doğru yürütmüş; hem deo ruh hali onu, naif yürekliyapmakla,şiir Poetikasına (sanatına) sevk edip, onu şiirde derinlik sahibi bir usta kıldığını, söylememiz mübalağa olmasa gerek.
Faruk Uysal, görünürde halim selim ve mütevazı bir insan portesi! Kehanet olmasın ama, o; kalbinin derinliklerinde büyük bir davanın sancılarını çekmekte olan; geçmiş ve istikbal arasındaki bağı pekiştiripkoparılmamasının mücadelesini vermekle, kendisini adeta sorumlu addeden yüreği buruk, tebessümlerinin arkasında tabir caizse ağlamayı saklayan ideal ve hal insanı bir düşünce adamı. Bu anlattıklarım, Onun bize şiir ve şairliği konusunda sunum yaparken; yüz ifadelerinden sezebildiğim yansımalarından yakalayabildiklerim. Ne ki, her şair gibi Faruk Uysal Hoca’da naif yürekli olduğu kadar; bir o kadar da kararlıve temkinlibir şekilde olay ve hadiselere yaklaşabilmesini ve yerli yerince konuşmasını bilen ufka sahip bir insan.
Faruk Uysal Kimdir: “Faruk Uysal 14 Haziran 1956’da Antalya’nın Korkuteli ilçesi Avdan köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Korkuteli’nde ve Liseyi Antalya’da okudu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve idari Bilimler Fakültesi işletme bölümünü bitirdi. ABD’de Western Illinois University’de yüksek lisans yaptı. Kamu kurumlarında denetim elemanı olarak çalıştı, idari görevlerde bulundu. Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te iki yılı aşkın görev yaptı. Şiir ve yazı hayatına Üniversite yıllarında başlayan Uysal, Kıyam dergisinin kurucularındandır. Şiir, yazı ve çevirilerini, Kıyam, Mavera, Aylık dergi, Kayıtlar, Yedi iklim, Dergâh, Hece ve Edebiyat Ortamı dergilerinde yayımladı. Yazılarında zaman zaman Korkut Soylu müstearını kullandı. Faruk Uysal’ın Eserleri: “Beyaz Yürüyüş (Şiir), Kırılmalar (Şiir), Kayıp Konuşmacı (Şiir), Taşkent Defteri (günlük), Bir Devletin Anatomisi (inceleme), Seçilmiş 100 Şiir, E.E. Cummings (Çeviri)
Evet, Şair Faruk Uysal, Yazar Faruk Uysal, Mütercim Faruk Uysal ve düşünce adamı olarak Faruk Uysal; kısaca böyle bir şahsiyet. Gençliğinde görevi icabı yolu, Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesinde Urfalılara da kesişen Faruk Uysal Hoca; yaşadığı bir dönemin zorluk ve zorbalıklarına direnip, İslami ve insani kimliğinden asla ödün vermeden, bu günlere kadar gelebilmeye muvaffak olmuş biri.
Sizleri, Şair ve yazar Faruk Uysal Hoca’nın Şu yanık Şiirininmısralarıyla baş başa bırakıp aradan çekilelim isterseniz:
ÇELONYA
Bir Şairim ben gizemli ve antik
bir çocuk utangaç ve romantik.
Günler bir bir dizilirken tespihime
tarihe mal olmuş ekşi bir koku yalardı sokakları
o sağlam tüccar, bu adil yargıç
bir ben cübbesizim bu şehirde.
Üşüdüm çok üşüdüm bıçakların ayazında
kırlara kaçtım, fildişi kule kurdum kendime.
Kimliğimde yeşil çimenlerin yeşil kokusu
elinde gelinciklerden bir fener
sürekli bakir oluşlar bakir sezgilerle
gezinirim içimin dolambaçlı yollarında
kalın surlar süslü melodramlar içinde.
Bir dünyanın içindeyim ben
dünya oda oda benim içimde dinlenir.
İnzivaya çekilmiş fırtınalı bir süfinin
kendi kanının şelalesinde bulduğu ses kadar
kayıtsızım, bir deniz gibi kaygısız, kanatsızım.
Bir çalar saatim ben taşın içinde
hışır hışır bir minyatür
içim dışım ses
içim dışım ses!
Kimin umurundaysa kızıl kanatlı akşam
yeni tutkular yeni acemiliklerle tazelenen gün
ben oradayım
orada yankılanır körpe sesim
Pazar alışkanlıklarınızda uğradığınız kırlarda. (Şiirin yazılış tarihi Kasım 1998)
Selam ve dua ile. 02 Mayıs 2019.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum