Cenab-ı Hakkıancak sıfatlarıyla tanıyabiliriz. Zatını bilmemiz mümkün değildir. Kendinisıfatlarıyla tanıtmak için kâinatı yaratmıştır. Kur’an’ında sıfatlarınıanlatmış ve bu sıfatların yansımalarını eserlerinde göstermiştir. Zira eserlisan-ı haliyle ustasının vasıflarını anlatır. Allah’ın birliğini ifade eden “Vahid” ve “Ehad” in de onun sıfatlarından olduğu Kur’an’da bildirilmiştir. Buiki sıfatın yansımasını da kâinatta arayıp bulmak ve bu şekilde anlamakmümkündür.
Bir kısımayetlerde Allah’ın “Vahid” olduğu, (Bakara,163; Nahl,22;Nisa,171; Maide,73; Saffat,4; Yusuf,39) İhlâsSuresinde ise Allah’ın “Ehad” olduğu bildirilmektedir. Her ikisi de “bir” anlamınagelir. Ancak Kur’an’da her ikisine de ayrı ayrı yer verilmesi, farklıincelikleri olduğunu gösterir. Bu farkı anlamak için Allah’ın eserlerindeki“birlik” tecellisine bakmak lazımdır.
Önce şu misaledikkat ediniz: Bir sultan, çeşitli nakış ve sanat motifleriyle bezenmişbenzersiz bir kitap yazıyor. Bu kitabı yüz binlerce sayıda çoğaltıyor. Sözkonusu kitapta yazı stili, mürekkebi, renkleri, yazının üslubu hep aynıdır.Benzersizliğiyle ve içindeki çok sayıda “birlik” özelliğiyle nerede görülse “bu,sultanın kitabıdır” diye anlaşılır. İşte bu binlerce kitabın aynı eldençıktığını gösteren birlik imgeleri sultanın vahid olduğu gösterir. Bir de yüzbinlerce sayıda yazılan bu kitabın her bir nüshasında özel simgeler, kimeverilmişse ona uygun hitap ve özel motifler, ıslak imzalar bulunursa, sultanınher bir nüshayı özenerek özel ve yeni baştan bizzat yazdığı anlaşılır. Bir asılkitabı yazıp diğer nüshaları matbaada baskı yoluyla değil, binlerce nüshanınher birini ayrı ayrı kendi eliyle yazmıştır. Yani yüz binlerce kitabın her biriasıldır, kopya ve baskı yoktur. İştebunu yansıtan alametler de sultanın ehad olduğunu gösterir.
Kâinatın SultanıAllah, kâinatı böyle kitap gibi yaratmıştır. Eserlerindeki benzersizlik enküçüğünden en büyüğüne kadar aynı derecededir. Güneş sisteminin şekli veyapısındaki harikalık ve san’at, atomun yapısındada aynı ölçüde görülür. Galaksideki benzersizlik vasfı, sivrisineğin gözünde deaynı tarzdadır. Bu itibarla, “sivrisineğin gözünü kim yaratmışsa, güneşsistemini de o yaratmıştır” izlenimi kesin bir gerçek olarak ortaya çıkar. İşteher şeyde bir yaratıcıya götüren alametler, Vahidiyetin belirtileridir.
Kâinattaki herşeyde yaratıcının birliği görülmektedir. İnsanların hepsinin aynı şekilde veet-kemikten olması, göz, kulak, el gibi tüm organların aynı olması ustanın daaynı olduğunu açıkça gösterir. Yeryüzündeki tüm hayvan ve bitkilerincinslerinin de aynı şekilde olması yine aynı sanatkârın elinden çıktığınadelildir. Sözgelimi Urfa’daki nar ağaçlarıyla İran’daki, Amerika’daki aynı cinsnar ağaçları şekil, yaprak, çiçek, hatta koku itibariyle aynıdır. Demek ustasıda aynı zattır. Örnekleri çoğaltabiliriz ama sonuç değişmez. Anlaşılan şudurki: bütün insanları, bütün bitki cinslerini bütün hayvanları aynı o zatyaratmıştır, yaratıcı birdir. Bütün varlıkların yaratılışında görülen ustalıkve sanatın benzersizliği ve hiç kimsenin bir benzerini yaratamayışı, Allah’ın“vahidiyetini” gösterir.
Bir de her birvarlıkta tek tek görülen bir birlik delili bulunmaktadır. Bütün insanlar aynışekil ve yapıda oldukları halde her birinin diğerinden ayrı bir yüzü, farkedilen bir siması vardır. Bütün koyunlar aynı oldukları halde, her bir koyununsiması farklıdır, simada ayrıcı bir mühür bulunmaktadır. Örneğin 500 koyunarasında koyunu bulunanlar her birini simalarından tanımaktadırlar. Hattamilyarlarca sivrisineklerin bile her bir tanesinin siması farklıdır. Gözlegörülmeyen canlılar dahi tek tek ayıcı bir simaya sahiptirler. Özelbüyüteçlerle bakıldığında anlaşılır.
Yalnız canlılardeğil, cansızlarda dahi ayırt edici farklı birer sima bulunduğu ilmenanlaşılmıştır. Örneğin milyarlarca kar tanesinin tamamı altıgen ve simetriktir;oysa her birinin desen ve dizaynı diğerine benzemez. Hepsi aynı eldençıkmıştır, hem de o el her birini bizzat ilgilenerek farklı yaratmıştır. Bununda örneklerini çoğaltabiliriz. İşte bütün bu çokluk içinde görülen teklikyaratıcının “Ehad” olduğunu gösterir. Yani: Allah yarattığı bu eserlerinifabrikasyon olarak değil, her bir ferdiyle ayrı ayrı ilgilenerek yaratmıştır;her birini özel yaratmıştır. İşte bu Allah’ın Ehadiyeti’nin tecellisidir.
Her şeyinyaratıcısı olması, Allah’ın Vahid sıfatı, her şeyle, bütün zerreleriyle tek tekalakadar olup özel yaratması da onun Ehad sıfatı nedeniyledir. Vücudumuzuyaratıp kendi haline bırakmamış, her an her bir zerresini yönetip yetiştirmektemüdahale etmekte ve değiştirmektedir.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum