Muhterem Kardeşlerim…
Allahü Teâlâ’ya tam iman edebilmek için, nasıl inanmalı, neleri bilmeli gibi konularda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
Efendim;
Konu ile alakalı olarak Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretleri, İ’tikâdnâme kitabında buyuruyor ki:
İmanın 6 şartından birincisi, Allahü Teâlâ’nın bütün varlıkların yaratıcısı olduğuna inanmaktır. Dünya ve Ahiret Âleminde bulunan her şeyi, maddesiz, zamansız ve benzersiz olarak yoktan var eden, ancak Allahü Teâlâ’dır diye kesin inanmaktır. Her maddeyi, atomları, molekülleri, elementleri, bileşikleri, organik cisimleri, hücreleri, hayatı, ölümü, her olayı, her reaksiyonu, her çeşit kuvveti, enerji çeşitlerini, hareketleri, kanunları, ruhları, melekleri, canlı cansız her varı, yoktan var eden ve hepsini, her an varlıkta bulunduran, yalnız O’dur. Hiçbir şeyi yok iken, bir anda yarattığı gibi, her zaman, birbirlerinden de var etmektedir. Kıyamet günü, her şeyi bir anda yine yok edecektir.
Her varlığın yaratanı, sahibi, hâkimi Odur. O’nun hâkimi, amiri, üstünü yoktur diye inanmak lazımdır. Her üstünlük, her kemal sıfat, O’nundur. O’nda, hiçbir kusur, hiçbir noksan sıfat yoktur. Dilediğini yapabilir. Yaptıkları, kendine veya başkasına faydalı olmak için değildir. Bir karşılık için yapmaz. Bununla beraber, her işinde, hikmetler, faydalar ve ihsanlar vardır.
Kullarına iyi, faydalı olanı vermeye, kimisine sevap, kimisine azap yapmaya mecbur değildir. Asilerin, günah işleyenlerin hepsini Cennete koysa, ihsanına yakışır. İbadet edenlerin hepsini Cehenneme atsa, adaletine uygun olur. Fakat iman edenleri Cennete sokacağını, bunlara sonsuz nimetler vereceğini, kâfirlere ise, Cehennemde sonsuz azap edeceğini dilemiş ve bildirmiştir. Bütün canlılar iman etse, itaat etse, O’na hiçbir faydası olmaz. Bütün âlem kâfir, azgın, taşkın olsa, karşı gelse, O’na hiçbir zarar vermez. Kul, bir şey yapmak dileyince, O da isterse, o şeyi yaratır. Kullarının her hareketini ve her şeyi yaratan O’dur. O dilemezse, yaratmazsa, hiçbir şey hareket edemez. O’nun işine, kimse karışamaz. Şirkten, küfürden başka, herhangi büyük günahı işleyip, tövbesiz ölen kimseyi, dilerse affeder, küçük bir günah için de dilerse azap eder. Kâfir, mürtet olarak ölenleri hiç affetmeyeceğini, bunlara sonsuz azap edeceğini bildirmiştir.
Allahü Teâlâ’nın zâtî ve sübutî sıfatları bilinirse mesele kalmaz. Her bakımdan Allah'ı tanımak mümkün olmaz. Mesela ezelîdir deniyor. Ezelî olmayı anlayamayız. İhlâs suresinde, “Doğmadı” buyuruluyor. Bunu da anlamak mümkün olmaz. Sadece inanacağız. Zatı hakkında bir şey düşünmek zararlı olur. Çünkü “O hiç bir şeye benzemez” buyuruluyor. O zaman bir şeye kıyas yapmak yanlış olur. Bunun için âlimlerimiz, “Allahü Teâlâ’yı tanımak, anlaşılamayacağını anlamaktır. Yani akılla anlaşılmaz” buyurmuşlardır.
Allahü Teâlâ birdir, O’ndan başka ilah yoktur. Her şeyi yaratan Allahü Teâlâ’dır. Yerde ve göklerde bulunan bütün varlıkları, maddeleri, cisimleri, özellikleri, olayları, kuvvetleri, kanunları, bağlantıları yaratan, yalnız O’dur. O’ndan başka yaratıcı yoktur.
Kur’an-ı Kerimde mealen buyuruluyor ki:
“Her şeyi yaratan Allah’tır.” [Zümer 62]
“Her şeyin yaratıcısı olan Rabbiniz Allah’tır.” [Mümin 62]
Allahü Teâlâ ümmeti Muhammed’i kendisine layık kul, Habibine layık ümmet eylesin. (Amin)
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum