“Gerçekşu ki, şeytan sizin düşmanınızdır, öyleyse siz de onu düşman edinin.” (Fatır/6)Yani, sizi vesveselerle, boş vaatlerle, sonu gelmez istek ve arzularla; kuruntuve günaha giden yolları süslü gösterme tuzaklarına gelmeyin. Zira o, (şeytan)sizin için amansız bir düşmandır… Size, gençliğinize güvendirmekle, yaşlılığı;günahları süslü göstermekle hesap gününü, uzun emellere daldırmakla da ölümüunutturmak ister… Düşmana güven olmayacağına göre, her kemalin bir zevalivardır misalinde olduğu gibi; “Her şeyin bir yazı, bir de kışı olduğunu aslaunutmamak gerek!...
Ömür,doğumla başlar, çocuklukla devam eder; gençlikle baharını yaşar ve yaşlılıklakemale erer, akabinde ise karakış misali ölüm kapıya gelip dayanır! Evet, herşeyin bir kışı, bir de yazı vardır. İnsan için, gençlik; ömrün hem baharı hemde yazı’ dır. Ömrün bahar ve yazı ’nın en iyi şekilde değerlendiremeyenler;belalar, musibetler, darlıklar, zorluklar; kaldıramayacakları yükler, bir sürüfelaketler, karakışın zemheri soğuğu gibi, gönül dünyalarınıistila edipve ömürkapılarına dayanır…
Öyleki, çekilecek sayısız nedamet ve dövünmeler; boş yere harcanan ne baharı, ne deyazı geri getirmeye yetmeyecektir. Öyleyse, dünyadaki hayatımızın idamesi için;kış mevsimi gelmeden önce nasıl ki yakacaklarımızı, Zahirelik ve kilerlikgıdalarımızı tekmil ediyorsak; ömür sermayemiz için de, aynen öyle hazırlıklar yapmalıve yapmak zorundayız… İşte Hz. İmam Ali(k.v) Efendimiz, kendişahsından bize öğüt verircesine; ömür sermayelerimizinasıl harcamamız gerektiği konusunda, bizleri uyarmaktadır: “Uzun emele düşmekve nefsin hevasına uymaktan korkardı. Şöyle derdi: “Uzun emel ahiretiunutturur, heva ve hevese uymak ise haktan uzaklaştırır. Dikkat edin! Dünyaçekmiş gidiyor, ahiret ise bize doğru gelmekte! Her ikisinin da adamları var.Siz dünyanın değil, ahiretin adamları olun. Zira bu gün amel var hesap yok;yarın hesap var amel yok!” (Buhari, Rikak. Ebu Davud, zühd.)
Evet,Nefsin yazı var, kışı var. Yani sevabıvar, günahı var. Nefsin gazabı var. Bir adamı dövüverir. ALLAH’IN da gazabıvar. Şehri sallar, bir anda dümdüz ediverir. Denizleri sarsar, gemileri üç beşsaniyede batırıverir. Musa (a.s), kavmiyle birlikte Kızıldeniz’e gelince,denizde (rivayete göre) elli km. genişliğinde on iki yol yaptı da Musa (a.s)kavmiyle birlikte geçiverdi. (Semerkand dergisi. Nisan 2017 sayısı. Sayfa:15) Nasıl ki, denizi geçenler hayatlarının bahar ve yaz güzelliğiniyaşadılarsa; denizde boğulanlarda karakışıno zemheri ve dondurucu soğuğu misali,ebedi bir azapla, ebedi bir hüsranla yok olup gittiklerini, asla unutma?!
ALLAH’INvermiş olduğu ömür sermayesini, gençlik sarhoşluğuyla, günahlarla, hata veçirkin işlerle bulandıranların; ne bu dünyada, ne de öteki âlemde,yaşayacakları bir baharları olmayacaktır. Evet, İmam Ali (k.v) Efendimiz ’in:“Bu gün amel var hesap yok, yarın hesap var amel yok!” buyurması, bize,fırsatınız varken, ömür sermayeniz tükenmemişken; sıhhatiniz yerindeyken, imkânve boş zamanlarınızı boşa harcamaktan kaçının ve ALLAH için kulluk yapın demekistediğini unutmamamız gerek! Ey gençlik sarhoşluğuna kendini kaptırıp,ihtiyarlık ve ölümü unutan gafiller; şeytanın adımlarına adımlarını uyduranşaşkınlar, yola oturmuş insi ve cinni şeytanların tuzak ve oyunlarına kanıpmanevi dünyalarını heba edenler; içkiyle, kumarla, zinayla ve sayısızgünahlarla bataklığa sürüklenmiş gençler, önünüzde uzun bir yolun, ebedi biralemin ve adil katiplerin silinmez sayfalara yazmış oldukları,zerre şaşmaz birhesap gününün olduğunu unutmakla; bedbahtlardan olmayın!...
Ve Cüneydi Bağdadi (k.s)’nin bir adamayaptığı şu manidar öğütle bitirelim: “Hayrın tamamı şu üç şeyde toplanmaktadır:Gündüzünü sana yararlı ola şeylerle geçiremiyorsan, zararınaolan şeylerle degeçirme. Salih kimselerle dostluk edemiyorsan, şerli kimselerle de beraberolma. Malını Allah’ın rızasının olduğu yerlerde infak edemiyorsan, Allah’ıngazabını celbedecek yerlerde de sarf etme.” ALLAHIM! Ömür sermayelerimizi Yazve Bahar mevsimleri misali, sana olan kullukla güzelleştir. Bizi manasızşeylerle zaman geçirme gafletinden muhafaza eyle… Selam ve dua ile…
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum