Reklam Alanı

CENNET’TE GÜNLER VE CUMA GÜNÜ

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

 

 

Muhterem Kardeşlerim…

Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz. 

 

Efendim;

“Cennet’te güneş olmadığına göre, haftanın günleri olacak mıdır?” konusunda Din kitaplarımızda deniyor ki:

Günlerin birbirinden ayrı olması için, güneşin doğup batması ve gece gündüz olması şart değildir. Nitekim kutuplarda altı ay gündüz ve altı ay gece oluyor. Fakat altı aylık, yani yüz seksen günlük zaman diyoruz. Cennette de günler ayrı ayrı olacaktır. Hâlbuki Cennette güneş yoktur. (Seadet-i Ebediyye)

 

Müminlerin makbul olanları, Cennette her sabah ve akşam; derecesi aşağı olanlar ise, her Cuma günü, Tecelli-i Cemalle ve Rüyetle müşerref olacaklardır. (Herkese Lazım Olan İman)

 

Bu konudaki birkaç Hadis-i Şerif:

“Cuma, dünyada ve Cennette Müminlerin bayramıdır.” [R. Nâsıhîn]

 

“Günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. Âdem aleyhisselam, Cuma günü yaratıldı, Cuma günü Cennete kondu, Cuma günü dünyaya gönderildi. Kıyamet de Cuma günü kopacaktır.” [Tirmizî]

 

“İnsanlar, Cennette de Âlimlere muhtaç olurlar. Her Cuma günü, Allahü Teâlâ, “Benden ne dilerseniz dileyin” buyurur. İnsanlar, [hiçbir şeye muhtaç olmadıkları, her çeşit nimete kavuştukları için] ne isteyeceklerini şaşırıp, Âlimlere sorarlar. Âlimler de, istenmesi gerekeni söylerler.” [Deylemî, İbni Asakir]

 

“Cennette müminler, Allahü Teâlâ’yı Cuma günü göreceklerdir.” [Şir’a şerhi]

 

“Cennet ehlinin bir çarşısı vardır. Her Cuma günü oraya gelince, ferahlatıcı bir Meltem rüzgârı eser, elbiselerini ve yüzlerini okşayarak güzelliklerini artırır. Hanımları, ‘Vallahi, bizden ayrıldıktan sonra sizin cemal ve güzelliğiniz artmış’ derler. Erkekler de, ‘Vallahi, siz de çok güzelleşmişsiniz’ derler." [Müslim]

 

Dünya ile mukayese edilemeyen Cennet hayatı sonsuzdur. Her hafta Cuma günü herkesin güzelliği artacak, Allahü Teâlâ’nın kudreti sonsuz olduğu için, bu artışlar, sonsuza kadar devam edecektir. Bu, Allahü Teâlâ için zor değildir.

 

Dünya hayatı Cennet’e benzemez ancak, Allahü Teâlâ adeta bazı kullarına Cennet’ten bahçe misali bahçe nasip eder, alameti; zikreden dil, şükreden kalb, kâfi ölçüde geçim, rahat edebileceği ev, bir de anlaşabileceği bir eş.

 

İnsanların dünyada işlediği suçlardan dolayı Allahü Teâlâ iki şekilde cezalandırır. Ya cezayı Ahiret’e bırakır, kâfirlerinki böyledir. Yahut dünyada sıkıntı verir. Ahiret’e bir şey kalmaz. Bunun için sıkıntı Müslüman için bir nimettir. Bunun Ahiret’teki karşılığını bilseler, sıkıntı gelsin diye dua ederler.

 

Dini yazılarda büyükler denince, genelde Evliya zatlar ve Âlimler anlaşılır. Eğer bu sözü İmam-ı Rabbani gibi tasavvuf silsilesi olan zatlar söylemişse, onlar da hocalarını kast ediyorlardır. Ev içindekilerden bahsedilirse, ana baba ve dedeler kast edilir.

 

Cuma günü öğle vakti alışveriş

 

Cuma günü öğle ezanı ile imam selam verinceye kadar olan zamanda alışveriş yapmak mekruhtur.

 

Cuma günü öğle vakti, kadınların da alışveriş yapması mekruhtur.

 

Cuma namazını kılarken sünnetleri, kazaya kalan farz namaz niyetiyle kılmak

 

Cuma’nın ilk sünnetini kılarken, “Cuma’nın ilk sünnetini ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. Cuma’nın farzından sonra 10 rekât namaz kılınır. 

Bunun ilk dört rekâtını kılarken, “Cuma’nın son sünnetini ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. 

İkinci dört rekâtı kılarken, “Vaktine yetişip kılamadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir ve farz gibi kılınır. Buna Zuhr-i Ahir namazı denir, mutlaka kılmalıdır. Cuma namazı kabul olmazsa, bu namaz o günün öğle namazı yerine geçer. 

Sonra iki rekât daha kılınır, buna da “Vaktin son sünnetini ve ilk kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir.

 

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)

 

CENNET’TE GÜNLER VE CUMA GÜNÜ
Reklam Alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.