Kulak ağrısı geri geldi. Damlalar faydasız. Zar delik. Ameliyat şart diyor doktorlar. Ağrının sebebi zarın delik olması mı, belli değil. Kırktan sonra hastane ikinci adresi oluyor insanın. Devlet hastanelerinde sıra yok, özel hastaneler para dolabı. İyileri tenzih ederim ama çoğu kasap doktorların. Evdeyim. Bir taziye var gitmem gereken. Gidemiyorum. Yeni bir kitap hazırlamayı düşünüyorum. İhtiyaçtan değil, başka bir işe yaramadığım için. Zihnimi ancak okuyarak ve yazarak uyuşturabiliyorum. İster sadece bir kişi okusun, ister binlerce kişi okusun, fark etmez. Önemli olan zihnimi uyuşturmak, kendimi kandırmak, kendimi unutmak.
Urfa'da kitap fuarı başladı. Gidemedim. Elimde yeterli kitap yok. Yayınevim katılmıyor. Ne yapabilirim? Memlekette okurdan çok yazar var. Kayda değer bir kitap yazabilmek için en az yüz kitap okumak gerekiyor. Her defasında insanları kitap okumamakla itham eden bazı yazarların hiç kitap okumaması ibretlik bir vak'a. Okumadan yazmak bir hastalık. Böyleleri yazar değil, tüccar. Ülkede yazar sayısı okuyucu sayısından fazla.
Dünya kötü bir dönemece girdi. Trump'ın seçim zaferi dünyanın dengelerini alt üst etti. Demokrasi sekerat döşeğinde. Dünya diktatörlüklere doğru evriliyor. Bunlar yapay zekaları da ele geçirirlerse vay halimize! En fazla sevinen İsrail. İsrail'de kutlamalar devam ediyor. Trump'ın kabinesini Natenyahu seçmiş gibi. Filistin'i çok daha zor günler bekliyor. Türkiye Kürtlerle anlaşmazsa işi zor gibi. Bu açıdan sayın Devlet Bahçeli haklı. Bakalım Kürtler bu fırsatı nasıl değerlendirecek. Yüz yıl önceki gibi tarihi bir hataya düşerlerse kıyamete kadar belini doğrultamazlar artık. Gerçi bugünün şartları çok daha farklı. Altan Tan'ın deyişiyle "ya tam kardeşlik, ya tam kölelik." Başka yol yok. Türklerle Kürtlerin kaderi etle kemik gibi birbirine bağlı.
Kırk yıllık nurcu olan bir ağabeyim var. Düşünen, sorgulayan bir ağabeyim. Öyle bir dönüşüm yaşamış ki Said Nursi'ye "deccal" diyecek kadar ileri gitmiş. Said Nursi kırk yıl mehdiydi birkaç yıldır deccal olmuş. Biri ifrat diğeri tefrit. İkisi de düşüncenin önündeki tuzaklar. Ayrıca Said Nursi varlıklı, zengin biri diyor. Eğer Said Nursi zenginse dünyada fakir yok. Gerçi nurcular buna da kapalı ama ebced, cifir gibi bazı meselelerde Nursi'yi eleştirebilir insan. Ama bu açıdan dünyada en son eleştirilecek kişi Said Nursi kanaatimce.
Meşhur sümerolog Muazzez İlmiye Çığ yüz on yaşında vefat etti. Vakti zamanında birkaç kitabını okuma imkanım olmuştu. İlmi olmaktan çok ideolojik bir bakış açısı vardı. Bir yerde Sümerler Türk diyordu, bir yerde üç kutsal kitap Sümerler'den alıntı diyordu. Bütün ilahi dinlere karşıydı. Tek bir kutsalı vardı: Kemalizm. Nedense ilahi dinleri inkar edenlerin hemen hepsinin seküler bir dini var. Bu topraklarda bilimi belli bir izme kurban etmeden bilim yapan insanlara hasret kaldık. Işıklar içinde uyusun diyelim.
0 Yorum