Eğitim, bir süreçtir. Bu süreçte eğitim nerede, ne zaman öğrenciye verilmeli?
En hassas konu da bu. Verimli ve başarılı bir eğitimin olmazsa olmaz sorusu da bu olsa gerek.
Ülkemizde eğitim hem devlet okullarında hem de özel kurumlarda verilmektedir.
Devlet okullarında ki, eğitim sistemini bir kenara bırakıp, özel eğitim kurumlarında alınan eğitimi değerlendirmek isterim.
Açıkçası, uzun yıllar devlet okullarında çalışmış birisi olarak, özel kurumlarda verilen eğitim sisteminin çok farkı olduğunu peşinen söylemek isterim.
Nedenleri şunlardır.
1. Özel eğitim kurumlarının öncelikli hedefi başarı.
Bu başarıyı elde etmek için ise bilinen ya da bilinmeyen her türlü sistem deneniyor.
Konular sade bir şekilde öğrenciye veriliyor.
Ders kitapları ile yetinmeyip yanında konunun uzmanları tarafından hazırlanan birçok eser ile süreç tamamlamaya çalışılıyor. Bu da yapılan seviye belirleme sınavı sonuçlarında başarı getiriyor. Farklı soruları çözmek, öğrenci için sınavlar da kolaylıklar getiriyor.
2. Öğretmen farkı. Özel kurumlarının istediği öğretmen ile çalışması.
Yani seçim hakkı. İyi bir eğitici. Öğretmen, bihakkin görevi yerine getirmek çabası içinde olması gerekir. Aksi halde, çalışmayan gayret göstermeyen öğretmen ile özel kurum çalışmak istemez. Bunun farkında olan öğretmen, var gücüyle işine sarılmak zorunda. Başarılı olmayan öğretmenin , özel kurumlarda da yeri olmaz.
3. Rehberlik sistemi. Sürekli çalışan, yenilenen bir eğitim sistemi var. Rehberlik sistemi ile birlikte öğrenci motivasyonu maksimum düzeye gelir. Öğrenci, sürekli takip edilir. Varsa bir eksiği bu da en kısa zamanda giderilmeye çalışılıyor. Hem ders bazlı hem de kişisel düzey de. Yeter ki, öğrenci istekli olsun. Bu isteği mutlaka karşılanır.
İyi bir rehberlik, başarının anahtarı. Bu çaba sonunda özel eğitim kurumlarında başarı da geliyor.
Tabi ki, başka sebepler daha vardır. İnşallah başka bir zaman da bu konuları da ele alırız.
Kalın selâmet ile...
0 Yorum