Reklam Alanı

MÜZİK: RUHA GIDA MI - CEZA MI?

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Kıymetli dostlar herkesi canı gönülden selamlamak istiyorum. Nasılsınız iyisinizdir umarım. İyilik sizlerle olsun. Kıymetli dostlarım bu hafta ele alacağımız konu bugüne kadar ele aldığımız konulardan biraz daha farklı bir konudur. 

Dostlar,  bu hafta Müziğin insan sağlına faydası ve zararını kaleme alacağız.

Müzik tarih olarak çok eskilere dayanmaktadır. İlkçağdan günümüze kadar süre gelen bir düzenin içinde her zaman yerini korumuştur. Bazı kaynaklar Afrika’daki kabileler aracılığıyla meydana geldiğini söylemekte bazı kaynaklar ise Sümerlere kadar dayandığını söylemektedir. Sümerler tarafından ilk fark edildiği belirtilmektedir. Peki, bizler neden müzik konusuna değiniyoruz? Gelin beraber bakalım.

Kıymetli dostlar, toplumda “müzik ruhun gıdasıdır” diye söylenen bir klişe ve yanlış söz var. Ruhun gıdası ancak ve ancak manevi boyuttan ağır gelen şeylerdir. En önemli manevi boyut ise Kur’an’dır. Ancak yukarıda bahsedilen müziğin ruha gıda sözü öyle olmasa da ruhu çok derin etkilediği barizdir. Günümüzden ele alırsak örneğin; birisi sevdiğinden ayrılınca veyahut aldatılınca dinlediği şarkılar bulunduğu ruh haliyle örtüşen şarkılardır. Bu yapılan büyük bir yanlıştır. 

Dinlenilen müzikler ruhu etkileyen enjektelerdir. Oysa insan hayatındaki mutluluk oranını en çok etkileyen düşünce yapısıdır. İnsan mutsuzluğunun yüzde yirmisi yaşadıkları yüzde sekseni düşünceleridir. Dinlediğimiz müziklerde düşünce yapımızı belirlediği için bizleri ruhsuz ve mutsuz etmektedir. Ve ruhsal olarak hasta bir hale girmiş olmaktayız. 

Osmanlı devleti zamanında müzik ile birçok hasta tedavi edilirdi. Genelde ruhsal alanda çöküntü yaşamış kişiler müzikle tedavi edilirdi. Peygamber efendimiz S.A.V “ruhu daralan su sesi ve kuş sesi dinlesin” diye bazı kaynaklarda bulunan hadisleri mevcuttur. 

Müzikle tedavi derken melodiden bahsettiğimizi belirtmek istiyorum. Tını ile tedavi çıkartılan ritim ile insanlar tedavi edilip tam tersi ruhlarına da zarar verildi.

Müzik ile tedavi makamlar yoluyla yapılırdı. Örnek olarak Hicaz makamı bağırsak ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelirdi. Uşşak makamı ayak ağrılarına, uykusuzluk ve halsizliğe iyi gelirdi. Hüseyni makamı kalp ve humma hastalığına iyi gelirdi. Ve Osmanlı zamanında birçok hasta müzikle tedavi edilmişti. 

Ruhumuzu en çok etkileyen kulaklarımızın duyduğu şarkılardır. 

Kıymetli dostlar bizler günümüzde kendi kendimizi dinlediğimiz şarkılarla hasta etmekteyiz. Arabesk, pop gibi tarzlar dinleyerek her zaman mutsuz ve huzursuzluğumuz gözlerimizden görülmektedir. 1960 ve 2000 yıllarına kadar dinlenen Rock tarzı müzik batının bizlere aksettirdiği kendi kültür yapısı ile gençliğimizin baharında ruhsal olarak dengesiz bir yapıya bürünmemize sebep olmuştur. 2000 ve 2012 yıllarına kadar hatta 2020 yıllarına kadar arabesk tarzlı müzikler popülerliği yakalamıştı. 

Günümüzde de pop ve rap tarzı müzik kendini göstermektedir. Pop dinleyen kesim vurdumduymaz, rap dinleyen kesim ise agresif bir yapıya sahip olmaktadır. Genelleme yapılan bir durum olmasa da gözlemler sonucunda ortaya koyulan bir tanıdır. İzlediğimiz dizi ve filmlerde bile izlenilen konuyla örtüşen müzikler eklenerek insanı tam manasıyla içine hapsetmenin yolunu bulmuş olduklarını belirtmek gerekir.

Müzik kötü bir şey değildir. Ancak dinlendiğiniz şeyler kötü olabilir. 

Toplumumuzda İç Anadolu’da dinlenen müzikler genel olarak hep tarihteki efsaneler, acı dolu hatıralar ve yaşanmış acılı aşk hikâyeleridir. Ama melodisi acıklı olduğu için bizleri diyarlara götürüp düşünmemize yol açarak kafamızı hep zoraki şeylerle meşgul etmektedir.

Müzik ile dengemizin bozulduğunu söylemek yerindedir. Çünkü ülkemiz öyle bir ülke ki hoparlörden gelen ses acıklı bir aşk hikâyesini anlatan şarkı ama verilen melodi oynak olduğu için onun karşısında halay çeken bir toplum olmamız çok manidar bir meseleyi gözler önüne sermektedir. Hastalıkları bile tedavi etmek için kullanılan müzikten bizleri hasta eden müziklere maruz kalmış olmamız açıkçası bizlerinde suçu olduğunu gösterir. Bizlere iyi gelecek melodileri araştırıp dinlememiz bizlerin ruhsal olarak dinginleşmemize yardımcı olacaktır.

Ney sesi, su sesi, doğa sesi, makamlar ile söylenmiş müzikler, Kur’an sesi, ezan sesi gibi insan sağlığını ve ruh sağlığını iyi etkileyen melodiler dinlemenizi tavsiye ederim.

Kulaklar beynin ve ruhun en önemli damarlarıdır. O damardan gidecek kana dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Esenlik ve huzurla kalın.

MÜZİK: RUHA GIDA MI - CEZA MI?
Reklam Alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.