Reklam Alanı

KURBAN AHLAKI

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

 

Kıymetli dostlarımız tüm İslam âleminin Kurban Bayramı’nı canı gönülden kutlamak istiyorum. Sevgi ve muhabbetle herkesi selamlayarak bu haftaki konumuzu sizlerin huzurunda buyurun beraber yazmak sizlerin de okumasını istiyorum. 

Kıymetli dostlar Kurban Bayramı İslam dininin insanlık için müthiş bir dayanışma ve teslimiyet örneği olarak biz insanlara gelmiş bir hediyedir. 

Hz. İbrahim, Allah'ın emrini yerine getirmek için gözünü kırpmadan, teslim olarak amasız, nedensiz oğlu İsmail'i bıçak altına yatırdığı esnada oğlu Hz. İsmail' de teslim olarak babasına verilen emri yerine getirmesini istemesi yüce Allah'ın biz insanlığa müthiş bir teslimiyet ve dayanışma örneğini gösterdi. Allah, İsmail'in teslimiyetini, İbrahim'in itaatini bugün madden ve manevi olarak istifade ettiğimiz bir Koç ikram ederek bugün ki neslimize kurbanı gönderdi. 

Kıymetli dostlar, 

Kurban'da çok büyük mesajlar yer almaktadır. 

Örnek olarak kestiğiniz kurbanların ne eti ne kanı Allah'a gitmediğini aslında bu etin ve kurbanın bizlere geri gelerek Allah'ın huzuruna not olarak gideceğini unutmamamız gereklidir. Yaşadığımız coğrafya maalesef mazlumun ve fakir insanın çok olduğu bir coğrafyadır. Yılda bir defa dahi olsun dolaplarında, yemeklerinde et bulamayan insanlarımız var. İşte bu kestiğimiz fakire mazluma ikram ettiğimiz et aslında yüce Allah'a ikram ettiğimiz ettir. Bu yüzden ikramımızı gönlümüzden koparak gösterişten ve etik bir şekilde yerine getirelim. 

Komşularımızın bayramlarını akrabalarımızın bayramını teker teker ziyaret ederek dayanışma ve muhabbetimizi artıralım. Bana ait olan bir sözüm vardır, " Kurban yerine yakınlarıyla muhabbeti kesenler, sizin de keseceğiniz kurbanlar kabul olur inşallah " Burası can alıcı noktadır aslında. 

Kurban Bayramı’nda yakınlarımızla muhabbetimiz, dayanışmamız asıl kurbanda verilmek istenen mesajı aldığımızı gösterir. Ben imam değilim ilahiyatçı da değilim evet, imam hatip lisesi mezunuyum ama insan olmanın yegâne şartlarından birisi de dayanışma olduğunu savunmaktayım. Büyük baş kurban hissesine girip üçkâğıtçılık yapıp fazla almaya çalışmak kurbanın manasını anlaşılmadığını gösterir. 

Değerli dostlar, diğer bir husus ise kurban kesimi esnasında yapılacak davranışlardır. Dostlar, kestiğimiz kurbanların yerinde bizlerde olabilirdik o yüzden nahif ve insancıl davranıp hayvana eziyet etmemeye dikkat edelim. Merhameti bıçaktan esirgemeyelim. Merhamet kılıçtan bile keskindir. Kan dökülse de zemzem olur. Bu hususa da dikkat etmekte fayda vardır.

Diğer ve son olarak değerli dostlar, kurban kesimlerinden sonra maalesef sokaklarımız, çöp konteynırlarımızın kenarları berbat ve kurbanın adabına, Müslümanın ahlakına, insan olanın davranışına uymayacak bir hareket olduğunu belirtmek istiyorum. 

Şehrimizde çoğu kurban kesen vatandaşlarımız biliyorum ki evlerinin önünde evlerine yakın yerlerde kurbanlarını kesmektedir. Lütfen ama lütfen hayvanın yani kurbanımızın kullanmadığımız bölgelerini dikkatli ve temiz bir şekilde imha edelim. Çöpe atarken poşetleyip düzgünce çöpe atalım. Çöp kenarına pislikleri bırakmak o hayvanda bulunmuş olan bilmediğimiz hastalıkların yayılmasına sebebiyet doğurur. Bu da kurbanın mesajını alamadığımızı bizlere gösteririr. Belediye yetkililerimizden de bir hususta istirhamımız olacaktır, kurban bayramlarında çöp konteyner boşaltım işlemlerini sıklaştırıp sokaklarda bulunacak kötü koku ve kötü görüntünün önüne geçmiş oluruz. Şimdiden bu yıl ki kurban bayramınızı kutlar ve nice kurban bayramlar görüp yaşamamızı hakkıyla ihya etmemizi temenni ediyorum.

Sözlerimi rahmetli A.Cahit ZARİFOĞLU’NUN bayram ile ilgili şiiriyle bitirmek istiyorum. Kalın sağlıcakla.

 

İYİ BAYRAMLAR….

Büyüklerin ellerinden

Küçüklerin gözlerinden

Suriye’nin toprağından

Bosna’nın bayrağından

Ebu Zer in yalnızlığından

Bilal-i Habeşi’nin ilk ezanından

Tarık bin Ziyad’ın kılıcından

Filistinli Cafer’in haykırışından

Gazze’nin gözyaşından öpüyoruz…

İyi bayramlar meleklerin şehri Gazze.

İyi bayramlar utancımız, açlığımız Afrika.

İyi bayramlar Ömer Muhtar’ın soylu çocukları.

İyi bayramlar acının, ölümün başkenti Hama.

İyi bayramlar Recep onbaşı, Salih uzman, er Mehmet.

İyi bayramlar kırılganlıklar, üzüntüler

İyi bayramlar ey Hüzün…

KURBAN AHLAKI
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.