Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak mübarek Kadir Gecesi ile ilgili sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
Kadir Gecesi; Ramazan-ı Şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı Âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka Peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir.
Bir Hadis-i Şerif meali şöyledir:
(Allahü Teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.) [Deylemî]
Ramazan-ı Şerif ayının 27. gecesini ihya etmek çok sevabdır. Birkaç Hadis-i Şerif meali şöyledir:
“Kadir gecesini ramazanın son on gününde arayın.” [Müslim]
“Kadir gecesini, Ramazan’ın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya ramazanın son gecesinde arayın! Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları affolur.” [İ. Ahmed]
“Kadir gecesi Ramazan’ın 27. gecesidir.” [Ebu Davud]
İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve “Ramazan, Pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, Perşembe başlarsa 25., Cumartesi başlarsa 23., Pazartesi başlarsa 21., Çarşamba başlarsa 19., Cuma başlarsa 17. Gecedir” buyurmuştur.
Ebül Hasan Harkani hazretleri de buyuruyor ki: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu. (Mişkat-ül-envar, Şir’a-tül-İslam)
Görüldüğü gibi iki büyük âlim de, aynı şeyi keşifleriyle bildiriyorlar.
İmam-ı A'zam hazretleri, Kadir gecesinin, ramazanın 27. gecesine çok isabet ettiğini bildirmiştir. “Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır” Hadis-i Şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur. Kadir gecesini soran bir zata, Peygamber Efendimiz, “Bu yıl Kadir gecesi Ramazanın ilk gecesiydi, geçti. 27. geceyi ihya et! Ramazanın 27. gecesini ihya edene, vücudundaki kıllar sayısınca, Hac, Umre, Şehit ve Gazi sevabı verilir” buyurdu. Başka birine de, “Bu yıl Kadir gecesi geçti, fakat Ramazanın 27. gecesini ihya et! Kadir gecesi sevabına kavuşursun. Şefaatten nasipsiz kalmazsın” buyurdu. Hazreti Âişe Validemize de, “13. geceydi, geçti. Kadir gecesini kaçırdıysan, 27. geceye kavuşursun. O geceyi ihya edersen, ahiret yolculuğu için, azık olarak, o geceki ibadet sana yeter” buyurdu. Hazreti Âişe Validemiz de, “Resulullah, Ramazanın son on gününde çok ibadet ederdi” buyuruyor. [V. Necat]
Kadir gecesinin alametleri
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.
Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
Hadis-i Şeriflerde buyuruluyor ki:
“Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.” [Taberani]
“Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.” [Taberani]
“Kadir gecesi sabahı güneş şuasız olarak doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.” [Müslim]
Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur.
Her gün en az şunlar yapılmalı:
1- Gece herhangi bir Namaz kılarken Zamm-ı Sure olarak veya Namaz dışında Kadir Sûresini okumalı.
2- Şu duayı okumalı: “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî.”
3- Birkaç sayfa Kur'an-ı Kerim okumalı.
4- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
5- Az da olsa İslâmiyet’i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
6- Gece seher vakti, iki rekât Namaz kılıp, Silsile-i Aliyyeyi okuyarak, o Âlimlerin hürmetine dua etmeli.
7- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.
Bu geceyi ihya için ilim öğrenmeli, mesela İlmihal okumalı, kaza Namazı kılmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü diri bütün müminlere göndermeli! Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan Orucunu tutanın, Haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da, Namaz, Oruç ve kul borçları ödenmiş olmaz. Bunları kaza ederek, ödeyerek borçtan kurtulmak gerekir.
Bin aydan faziletli, ne kadar kadri yüce!
Sayısız günahkâr kul, affa uğrar bu gece.
“Sevabını Allah’tan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları affolur.” [Buhârî]
“Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı Kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin Tesbih, Tahmid ve Tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] Namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.” [Tefsir-i Mugni]
“Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.” [Tefsir-i Mugni]
Resulullah, Kadir Gecesi’nde, “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî” duasını okurdu. “Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle” demektir.
Allahu Teâlâ bu mübarek günler, geceler hürmetine günahlarımızı affeylesin, ahir ve akıbetimizi hayreylesin inşaallah. (Amin)
0 Yorum