Ben on sekiz yaşına kadar özgüveni olmayan bir çocuktum. Çocukluğumu büyüklerimin, çevremin baskısıyla geçirdiğim için hep diğer akranlarıma kıyasla bir sıfır geriden geliyordum. Babamın yaptığı yanlışın bedelini, amcamın yaptığı haksızlığın faturasını, kardeşlerimin yaptığı hataların telafisini, dedemin yaptığı dik başlılığın ihalesi bana kesilmiş gibi hissetim. Harbiden öyle bir toplumuz.
Şahsı, şahsiyetine göre değil de çevresine göre yargılarız. Bu değil ki birisine kız verirken ailesini araştırmayın bu değil ki birisini işe alacağınız zaman araştırmayın. Ancak başka birisinin bedelini başka birisi ödeyecek mantığı çok acımasızcadır. Kardeşi kötü diye o şahsında kötü olmasını düşünmek yanlıştır. Beş parmağın beşi bir değildir.
Babası yanlış yolda diye şahsın kendisinin de yanlış yolda olduğunu düşünmek yanlıştır. Eskilerin konumuzla ilgili söylediği bir söz vardır; “Veliden peli, Peliden veli” burada kimseyi başkasının yaptığıyla yargılamamayı göstermektedir. Ve başkasının babasının iyi olduğu şahsın iyi de olacağını göstermemektedir. Bunun tam tersi de geçerlidir.
Dinimiz bile her koyunun kendi bacağından asılacağını söylemesine rağmen bizler her koyunun bacağını diğer bacaklara bağladık. Bugün alınan her kararda çevremizin yaptıklarının bedelini ödememiz çok haksızca bir durum.
Bir memuriyete alımda bir şahısın sicili temiz ise o şahsın birinci dereceden ailesinin yaptıklarına muhakkak bakılmalıdır ancak bu şahsın alacağı her kararda ailesiyle itham edilmesi ve ailesinin yaptıklarına karşılık faturanın kendisine kesilmesi o şahsı da bir vakitten sonra ailesindeki davranışların aynısını yapmaya sevk eder. Buda toplumdaki erdem ve etikliğin sayısını azaltır. Sorunların artış gösterdiği bir ortamı doğurur.
Ona bakarsak peygamberler, âlimler, yazarların sırf aileleri yüzünden çevreleri yüzünden yargılamamız gerekir. Hz. İbrahim’ in babası Azer putperesti. Hz. Muhammed’in amcaları Müşrik ve Kâfirdi.
Hakeza Firavun’ un karısı Allah’a iman etmişlerdendi. Sırf firavunun karısıdır diye Allah, onu azaba duçar etse ne kadar adaletli olur sizce?
Yanıtları duyar gibiyim. O zaman bizler de toplumdaki dengeyi ve toplumun devamlılığı için adalete dikkat edip adil davranmalıyız.
0 Yorum