GAP havalimanında sisli ve puslu havalarda uçakların zaman zaman yere teker koymadan komşu ille iniş yapmakta
Karayolu ile Şanlıurfa ya transferi yapılmaktadır.
Vatandaşların zaman kaybından dolayı mağdur olmaktalar.
Bazı Havalimanlarının görüş mesafesinin sıfır olduğu zaman uçakların inişinde hiçbir sorun yaşanmıyor! Mesela İstanbul'da kış mevsiminde hava muhalefetinin en çok yoğun yaşanan illerin başında yer almaktadır!
İlgililerden alınan bilgiye göre GAP HAVALİMANINDA hiç bir alt ve üst teknik sorun yok ancak bazı havalimanın teknik olarak sınıflara ayrılmaktadır.
İlgiliden alınan bilgiye göre Şanlıurfa GAP havalimanın sisli havalarda görüş mesafesinin azaldığı zaman uçakların ILS emniyetli inişini sağlar.
GAP Havalimanına inen uçakların güvenli bir şekilde yere teker koymasını sağlayan ILS sistemi var.
ILS’nin birçok kategorisi vardır. En temel olanı ILS Kategori I’dir (ILS CAT I). Bu, normal inişlerde kullanılır. CAT I minimumları, barometrik rakımı temel alır. CAT II ve CAT III yaklaşımları, düşük görüş koşullarında kullanılır. Bu, daha rafine ILS ekipmanı gerektirir ve uçak radyo altimetresine dayalı bir minimuma sahiptir. ILS CAT II ve III operasyonları, otomatik inişleri destekleyebilir.
*CAT I Şartları 200 ft’den düşük değil
Pist Görüş Mesafesi (RVR-Runway Visual Range) 550 metreden az olmamalıdır.
*CAT II Şartları DH 200 ft’den düşük, ancak 100 ft’den düşük değil RVR 300 metreden az değil.
*CAT IIIA Şartları DH 100 ft’den düşük veya DH yok RVR 200 metreden az değil.
Her havaalanına ILS sistemi kurulamaz. Havaalanının bulunduğu yerin çevresel arazi kodlarının uygun olması gerekir. Mania (engebe) kriterlerinin; kalkışta %2’lik eğim, inişte %2.5’lik eğimin altında olması gerekir.
Cihazın gerekliliği, havaalanının fiziki koşullarına göre belirlenir. 800–1200 m görüş mesafesindeki sisli havalarda güvenli iniş sağlar. Düz ve sis görülmeyen bölgelere kurulan havaalanları için bu sisteme gerek yoktur. Bu sistemde pilot devreden çıkmaz, sadece verileri sürekli kontrol altında tutar.
ILS’nin sağladığı görüş mesafesi, pist ışıklandırmasına bağlı olarak Uçaklar sıfır görüşte iniş yapabilir.
''Bunun anlamı, yani CAT3'ün anlamı şu; olumsuz görüş şartlarında, sıfır görüşe kadar uçakların inişine imkan veren, hem yaklaşma sistemleri hem de yere indikten sonra park yerine kadar uçağı yönlendiren sistemlerin tamamını oluşturan oluşuma 'CAT3' diyoruz.
Sıfır görüşte
ILS’te üç ana kategori bulunur.
Bu kategoriler görüş mesafesine göre oluşturuluyor.
CAT I’de uçaklar 60 metreden alçak olmayan bir karar yüksekliği veya en az 800 m bir görüş mesafesi veya en az 550 m bir pist görüş mesafesine sahip hassas aletli yaklaşma yapabiliyorlar. Pilotlar, bu üç seçenekten birini karşılıyorsan ya da daha iyi görüş mesafelerine sahipse piste iniş yaparken basit pist iniş sistemini yani CAT I kullanılıyor.
CAT II ise 60 metreyle 30 metre arası karar yüksekliği veya 550 metre ile 350 metre arası pist görüş mesafesi gerekiyor. Pistteki görüş mesafesinin biraz daha kısıtlı olduğu zamanlarda kullanılır.
CAT III operasyonları ise görüş mesafenin çok düşük olduğu ya da olmadığı zamanlarda kullanılır. Bu sistemin kullanılması için hem pist hem de uçağın bu sisteme sahip olması gerekir.
CAT III’an A standartında karar yüksekliği 30 metre ile 15 metre arasında. Pist görüş mesafesi 200 metreden fazladır.
CAT IIIB’de karar yüksekliği 15 metreden az olmalı. Pist görüş mesafesi 200 m ile 50 m arasında olmalıdır.
GAP havalimanında yoğun hava trafiği yaşanmadığı için CAT III sistemi henüz uygulanmıyor. (Kaynak Tolga Özbek).
0 Yorum