Cennet Hurması, Kocayemiş, Kara hurma, Trabzon hurması, Maraş Hurması, Hatay hurması gibi adlarıyla bilinen ve kış mevsiminin başında ortalama kasım ve aralık aylarında pazarlarda bol miktarda bulunan ve lezzetiyle tadıyla gerçekten harika bir meyvedir. Genellikle Taze olarak tüketilir ancak kurutulmuş haliyle de oldukça lezzetli ve makbuldür. Son yıllarda gıda sanayinde meyve özlü veya meyve aromalı ürünlerin artmasıyla birlikte diğer meyveler gibi çeşitli tatlılarda, dondurma, marmelât, krema, muhallebi, kek, gibi alanlarında kullanılmaya başlamıştır.
Yaş Hurma olarak da bilinen meyvenin Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B grubu vitaminlerinden özellikle B1,B2 ve B3, ile C vitaminleri açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu yönüyle Trabzon hurmasının diyet ve sağlık açısından da rolü büyüktür. Uzmanlar Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde, Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği yönünde görüş bildirmektedirler. Aynı zamanda, kanser hastalıklarından korunmada önemli bir etkiye sahip olduğu konusunda önemli bilgiler vardır. Cennet hurması, Vücudun güçlenmesinin yanı sıra, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi geldiği uzmanların ortak görüşü olarak söylenebilir. Cennet Hurmasının diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz.
*İshali kesmekte mahirdir
*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere sahiptir.
*iştahı açıcı özelliklere sahiptir
*Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur
*mideyi kuvvetlendirip, mide hastalıklarına karşı korur
* bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılabilir.
Ayrıca yapraklarının da oldukça faydalı olabileceği yönünde görüşler vardır. Mesela yaprakları kaynatıp saçların bu su ile yıkanması halinde saçlara iyi gelebileceği ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirebileceği yönünde bilgiler vardır Yaprakları kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temizleyici bir özelliğe sahip olduğu da söylenmektedir.
Cennet Hurması sulu yapısı ile taze olarak yenmeye, ayrıca hem taze olarak hrm de kurusu ile de pasta, kek, turta, tart ve tartolet yapımında da kullanılmaya müsait bir meyvedir. Birçok pasta veya muhallebi türü tatlılarda su ve süt yerine bir miktar Cennet hurması kullanılabilir. Tatlı bir yapıya sahip olduğundan kullanıldığı ürünlere ayrıca şeker ilave etmeden daha hafif, ürünler elde edilebilir. Bu yönüyle de daha sağlıklı ürünlerin elde edilmesi sağlanmış olur.
Mevsiminin kısa olması nedeniyle taze olarak bulunmadığı dönemlerde de bu eşsiz meyveden faydalanabilmek için kurutarak tüketmek imkânı vardır. Bu nedenle Cennet hurması kurutma işleminin inceliklerini arz etmeye çalıştım:
Cennet Hurması Kurutma:
Öncelikle hurma kurutmak için henüz olgunlaşma işlemini tamamlamamış sert yapılı ve saplı olan hurmalar seçilmelidir.
1-Meyvelerin kabukları soyulur.
2--Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek şekilde iplere asılır.
3-Asılan hurma iplerinin gergin olmasına dikkat edilmelidir.
4--Güneş alan temiz bir yere asılmalıdır ve yaklaşık 1-1,5 ay kurumaya bırakılır.
5-Asılan hurmaların yağmurlu havalarda ıslanmaması, yağmurdan korunması önem taşımaktadır.
6-Kuruyan hurmaların üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanırsa daha iyi olur. Yıkanan kuru hurmalar temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır.
7-Kuruyan hurmalar tercihen cam bir kavanoza alınarak serin ve rutubet almayan bir alanda saklanır.
Afiyette kalın
0 Yorum