Bilimsel adı, Rhus olup çalı görünümünde olan Sumak ağacınınım kırmızı renkte küçük tanelerin oluşturduğu salkım şeklinde meyvelerine verilen addır. Sumak ekşi bir lezzete sahip olmasından dolayı eskiden beri birçok yemekte baharat olarak kullanıla gelmiştir. Ancak sumak, Mezopotamya yemek kültürü içerisinde farklı ve ayrı bir kullanıma sahiptir. Sumak salkımları, toplandıktan sonra uygun teknikler yardımıyla kurutulur ve salkımlardan kurtarılarak tanelenir. Taneler öğütülerek toz haline getirilip baharat olarak soğan salatalarında, her türlü salatada ve bazı yemeklerin, mezelerinde kullanıldığı gibi yemeklere ekşi lezzet vermesi açısından tane sumak sıcak suda bekletilerek elde edilen ekşi tattaki su, dolmalar, sarmalar, bamya ve su kabağı gibi yemeklerde kullanılmaktadır.
Yemeklere kendine has ve hoş bir lezzet vermesinin yanı sıra sumak, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Sağlık açısından oluşturduğu birçok olumlu etki nedeniyle sağlıklı beslenme açısından yemeklerde mutlaka yer verilmesi gereken besin türlerinden bir tanesidir. Sumak, ülkemizde ve Orta Doğu'da yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir baharat türüdür. Batı kültüründe çok fazla bilinmemesine karşın son zamanlarda ortaya çıkan faydalarına binaen yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı gözlemlenmektedir.
Sumağın insan sağlığı açısından bazı Faydalarını şöyle sıralamak mümkündür.
1--Önemli Bir Antioksidandır
2-Antiinflamatuar özelliğe Sahiptir. İçerdiği yüksek orandaki C vitamininden dolayı kış aylarında rastlanan grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır.
3-Kan Şekerini Düzenler
4-Enfeksiyonlara Karşı Korur
5- İdrar sökücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile idrar yolları enfeksiyonlarında önleyici bir etkiye sahip iken, aynı zamanda tansiyonu dengeler.
6-Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri, kolesterolün damar duvarlarında birikerek aterom plakları oluşturmasına neden olur. Bu durum koroner arter hastalıklarına ve uzun vadede kalp krizine yol açan en önemli nedenlerden bir tanesidir.
7-Kadın Sağlığı Açısından Önemlidir. (Medicalpark.com.tr)
Sumak, yemeklerde baharat olarak veya ekşi sos olarak kullanılabildiği gibi farklı Lezzetler de elde edilebilir. Özellikle kış mevsiminde sıcak içecek olarak veya yazın soğuk meşrubat olarak tüketebilmek de vardır. Bu nedenle bugün hem sağlık açısından çok faydalı hem de oldukça lezzetli ve yapımı da son derece kolay olan ve okuyucularımın da beğeneceğine inandığım "Sumak şerbetini tarif etmeye çalıştım.
Sumak Şerbeti:
Gerekli malzemeler:
Bir Su bardağı Tane sumak (Sumağın taze olmasına dikkat edin. Genellikle Aktarlarda çok bekleyen sumak aktardaki birçok baharatın kokusunu alır ki bu da yapacağınız içecekte lezzetin kalitesini etkiler)
Bir su bardağı Şeker
Bir kabuk tarçın
6 tane karanfil
1yemek kaşığı Hibiskus
Yarım Limonun
2 litre su
Yapılışı:
Suyu kaynatın ve kaynamaya başlayınca kapatın. İçine bütün malzemeleri atıp yarım limonu da içine sıkın ve sıktığınız Limonun kabuğunu da içine atıp kapağını kapatın
Yarım saat demlenmeye bırakın.
İnce bir süzgeçten süzüp soğutun
Küp buzlarla servis edin
(Not: Şeker miktarını arzunuza göre azaltır veya arttırabilirsiniz. Şeker yerine bal kullanılırsa daha lezzetli ve daha faydalı olur)
Afiyette kalın
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum