Geleceğimimizin göz bebeği gençler. Her anne ve babanın, üzerinde titrediği, tüm emek ve çabanın bir sonucunda, hayal ettiği, ideal bir genç ve gençlik için ne yapmalıyız?
Bu haftaki koşemizde bu konuyu ele almak istiyoruz.
Her şeyden önce, ideal bir genç yetiştirmek için, her anne ve babaya düşen görevler vardır.
Nedir bu görevler?
1.Evladımızı helal lokma ile beslenmeliyiz.
2.Davranışlarımız ile örnek olmalıyız. Ev de kitap okumalı. Bunu çocuğumuz görecek şekilde kitap okumalıyız. Bu okuma davranışını sürekli hale getirmeliyiz. Neyi nasıl okuyacak, bu konuda da kendisine yardımcı olmak gerekir.
Her kitap, okunacak kitap olmayabilir. Bazı kitaplar var ki, bizi "sahil i selamete" götürürken, bazı kitaplar da, Allah muhafaza bizi ve gençi, "esfele safiline" götürebilir. Bu konu da genç evlatlarımıza rehberlik etmeliyiz.
3. Uzun süre TV ve cep telefonu gibi zaman tüketen eşyalar ile meşgul olmamalıyız. Çocuk, tertemiz bir sayfa gibidir. O sayfa ya hangi çizgiyi atarsanız, onun izi kalır. Bu çizgi,faydalı ve yol gösterici bir çizgi ise, hayatı boyunca bu davranış onda kalır. Yok eğer, kötü bir çizgi ise, çocuğu ya da gençi, hayatı boyunca etkiler, olumsuz bir şekilde.
Özellikle, cep telefonu ile uzun süre vakit geçirmemeliyiz. Bu hem zamanımızdan hem de özgürlüğümüzden zaman harcıyoruz demektir. Çünkü, bizim boş boş zaman geçirecek bir vaktimiz yoktur.
4.İnsan ilişkilerimiz, merhamet, şefkat ve sevgi çerçevesinde olmalıdır. Çevremizde ki insan ilişkileri bu minvalde olmalı. Bu ilişki şeklimizi evladımız yanında, görecek şekilde sergilemeliyiz. Kul hakkı yememeliyiz. Bu hakkı korurken, davranış şeklimizi genç görecek.
5.Söylem ve davranışlarımız, tutarlı olacak. İster genç evladımıza olsun ister çevredeki tüm insanlara karşı ne söz verdi isek, onu yerine getirmek zorundayız. Dolayısıyla, söz ve davranışta da "elif" gibi olmak zorundayız.
6.İbadetleri evladımıza hatırlatmalı, bunun takibini yapmak zorundayız. Namaz kılan bir anne ve baba ancak evladından, namaz kılmasını isteyebilir.
Zamanın en etkileyici davranış biçimi, halimizdir. Halimiz ile örnek olmalıyız.
Zamanın, Üstadı bakın gençleri nasıl uyarıyor?
İşte ey hayat-ı dünyeviyenin zevkine müptela ve endişe-i istikbal ile istikbalini ve hayatını temin için çabalayan bîçareler! Dünyanın lezzetini, zevkini, saadetini, rahatını isterseniz meşru dairedeki keyfe iktifa ediniz. O, keyfinize kâfidir. Haricinde ve gayr-ı meşru dairedeki bir lezzetin içinde bin elem olduğunu sâbık beyanatta elbette anladınız.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum