Siverek, kültür katsayısı yüksek bir şehir. Bölge ve dünya tarafından tanınan ve kabul gören önemli şahsiyetler yetiştirmiş, Türkiye ve bölge siyasetine etki eden bir merkez konumunda olmuştur.
Önemli sanatçılar, yazarlar, siyasetçiler, akademisyenler, doktorlar ve düşünürler çıkarmış bir şehirdir Siverek.
*
Siverek, 2012' de, 30 bin 135 kişi hep birlikte kitap okuyarak rekor kırmış ve Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmıştı.
Bu etkinlik önemli ve değerliydi. Ciddi bir farkındalık oluşturmuştu.
Bugün bahsetmek istediğim ise yine Siverek'in bu entelektüel yönü ile ilgili. Uluslararası bir sempozyum.
Siverek Belediyesi, Siverek Kaymakamlığı ve Artuklu Üniversitesince organize edilen 100’ ü aşkın akademisyenle ve yoğun bir katılımla, 6-8 Mayıs 2022 tarihlerinde, tarih, toplum ve mekan konulu “Uluslararası Siverek Sempozyumu” adlı ciddi ve önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Kayda değer bir çalışma, Siverek’ e yakıştı…
Aslında bu tür tepkimeler bir volkanın ara ara nüksetmesini andırıyor zira aslında Siverek demek: Okumak, bilgi, kültür, görgü, misafirperverlik ve asalet demek. Evet evet, bu sert toprakların, sert tabiatlı insanların aslı ve tarihinde demin saydığım olumlu özellikler var, bunu bilenler bilir…
Siverek Belediyesi de bu tabiatı hatırlamış olmalı ki, bu ruha uygun bir etkinlikle isabetli bir işe imza atmış.
“Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ali Fuat Örenç ve sempozyum koordinatörü Dr. Ekrem Akman’ın konuşmacı olarak yer aldığı son oturumda sonuç bildirgesine yer verildi.
Yoğun programı nedeniyle sempozyumun tamamına katılamadığı için üzgün olduğunu ifade eden Gülpınar, şunları kaydetti:
“Uzun yıllardır hatta belki de Siverek tarihinde ilk defa bu kadar geniş katılımlı, doyurucu ve verimli bir sempozyum yapılmadı diye biliyorum. Siverek’te bu kadar değerli ve önemli akademisyenin bir araya gelip sunum yaptığı toplantıyı ben şu ana kadar hatırlamıyorum. Sempozyumda düzenlenmesinde emeği geçen başta değerli kaymakamımız, değerli belediye başkanımız ve bütün ekibine, buraya katılan sağlayan, salonları dolduran değerli hemşerilerime ben sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
Sempozyumun Siverek tarihine yeni sayfalar eklediğini dile getiren Çakmak konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“6-8 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Siverek Sempozyumumuzu 100’ü aşkın akademisyenin katılımıyla bir bilgi şöleni şeklinde geçirdik. Özellikle bu bilgi şölenine katkısı bulunan Siverek Kaymakamlığımıza, çalışma arkadaşlarıma ve gerçekten bilgileriyle ilçemizin tarihinde toplumunda ve mekanıyla ilgili çok farklı bilgileri aktaran tüm değerli akademisyenlere şükranlarımı sunuyorum. Uluslararası bazda ilk defa yapılan Siverek sempozyumunu tarih, toplum ve mekan konulu sempozyumun Siverek’in vizyonu açısından yepyeni bilgiler açısından çok güzel bir bilgi kaynağı araştırmacılar için Siverek’in tanıtımı için ve geçmişi ile geleceğine dair tüm bilgi birikimlerin aktarılması için çok önemli bir kaynakça oluşturacağını düşünüyoruz. Bu konuda tüm akademisyenlerimizin bilgileri halkımız nezdinde çok ciddi bir rağbet gördü. Özellikle katılım sağlayan halkımıza da çok teşekkür ediyorum.” gazeteipekyol.
Siverek’ in yeniden kendine gelmesi, tarihi vizyonuna dönmesi açısından ilk defa böylesi bir etkinliğin yapılması umut verici. Henüz sonuç bildirgesi ve sunumların detayları kamuoyuna tam olarak yansımadığı için olacak; hak ettiği şekilde gündeme gelmedi ve sanırım esasen kitaplaştırılacak olması bize bu imkanı verecektir.
*
Siverek’in potansiyelini, misyonunu belirlemek, yeni bir vizyonla kendi farkına varmasını sağlayacak bu tarz ortak akıl ve ortak katkıların belli bir hedefe yönlendirilmesi ve uzun vadeli bir sürecin başlangıcı olması şeklinde değerlendirilmesi halinde ortaya ciddi değişimlerin ve olumlu sonuçların çıkacağı ve bunun bir model olabileceğine kuşku yoktur.
Böylesine faydalı çalıştayların, sadece Siverek değil; çevre il ve ilçelere de katkı sunacağı muhakkak. Çevre il ve ilçelerin de bu tarz etkinlikler yapmaya yönelmesi gerekir diye düşünüyorum.
Siverek Belediyesi’ nin bu yönde farkındalıklar oluşturmaya ve farklı tarzlara eğilimli olması bu açıdan umut verici.
Devasa bir nüfus, zengin tarihi, kültürü ve turizm potansiyeli, tarım ve hayvancılıkta büyük imkanlara sahip, geniş ve kilit noktada bulunan ve il olması gereken/il olma hakkı elinden alınmış bir coğrafya…
Büyük bir nüfus, potansiyeli, ihmal edilmişlik yüzünden kullanılmamış/kullandırılmayan, yoksul aileler, mevsimlik işçi aile sayısının her geçen gün arttığı, yoğun ama işsiz bir genç nüfusa sahip, sahipsiz bir şehirde böyle önemli ve gerekli bir etkinliğin yapılması anlamlı olmuştur.
Bağcılığın korunamadığı, burnunun dibindeki Atatürk Barajı yaklaşık yarım asırdır bitirildiği halde devasa tarlalarının suyla buluşturulmadığı, talihsiz bir şehrin, derin uykusundan uyandırılması, ancak bu tarz çalışmalarla mümkün olabilir.
Siverek için her çaba ve her katkı oldukça önemli ve değerlidir. Bu yönde katkı sunan ve çaba gösteren herkesi tebrik etmeli. Sadece Belediyenin bu yönde gözle görülür fark attığı, yoğun ve çok yönlü çabalar harcadığı malum ve bu da takdir ediliyor.
Ancak bunun yetmeyeceği; tüm toplumun, kamu ve STK’ ların da ortak bir platform tarzında hareket etmesi ve makro projeler oluşturması; tarım, hayvancılık, turizm başta olmak üzere ve sanayileşmeye/üretmeye odaklı bir yol haritası da tabii ki gerekli. Ama hızlı ama planlı olmalı. Çünkü Siverek, uzun mahrumiyetler ve mağduriyetler yaşadı. Siverek, her gelişmeye hasret ve namzet. Bunu hak ediyor da.
Selam ve dua ile.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum