Yerel yönetimlerin satın alımlarının nasıl yapılacağına dair bir sürü kaynak, bir sürü yayın ve hepsinden önemlisi yasal bir mevzuat var.
Bu mevzuatın dışında alım yapılamaz.
Mesela,
1- Belediye yetkilileri fiyat araştırması yapmadan, istekli bir firmanın pazarlamacısıyla anlaşıp alım yapamaz.
2- Elinde bulunan bir sistemin bakım bedelini, sudan sebeplerle arttıran bir firmanın şantajı neticesinde, aynı sistemin yenisini almak mecburiyetinde kalamaz. Firmaların “Satış Sonrası Hizmet Yükümlülüğü” yokmuş gibi davranmasına boyun eğmez.
3- Her önüne gelen “bakım destek bedelimi 5-6 kat arttırıyorum” diyemez. Dese bile, belediye yetkilileri basiretli bir şekilde kanuni haklarını ortaya koyar ve “bu kurumun ensesine bir şaplak da sen vur” demez.
4- Belediye, bir firmadan ürün veya hizmet almaya kalktığında, o firmanın rakiplerinden de teklif ister. Gelen teklifi sümen altı etmez.
5- İstediği teklifleri de, resmi kanalları ve ihale mevzuatını saf dışı ederek “sırf rakip firma avutulmuş olsun” diye istemez.
6- Falanca ile filancanın araya koyduğu “hatırlı” birileri var diye milyonlar peşkeş çekilmez.
7- İşten anlamayanların, anlamış gibi yapması neticesinde, başta belli olan senaryodaki gibi bir netice uğruna her yol mubah sayılmaz.
8- Hatalı kararlar, maksatlı kararlar ve oynanan tiyatroların bilgisi, kurumun en başındakilere verilince, teşekkür edilir. Sitem edilmez, iş soğumaya bırakılmaz.
9- İşin açıklığa kavuşturulması için bilgili ve bilinçli bir muhakkik atanır, işi sürüncemede bırakacak biri atanmaz.
10- Alımın, hatalı ve yüksek kamu zararı doğuracak hale gelmesine katkı sunanlardan muhakkiklik yapması istenmez.
11- Satın alınacak ürünler birkaç parçaya bölünüp, bir kısmı iştirak şirketi üzerinden, diğer kısmı farklı bir ihalenin içerisine eklenerek “gözlerden uzak” hale getirilmez.
12- Hepsinden önemlisi Allah’tan korkmadan, kullardan utanmadan, tüm doğruları by-pass ederek, kamu malı üzerinde ahkam kesilmez.
13- Bu tip illegal yöntemlere dahli olan, ikna eden, ikna edilen, çanak tutan, göz yuman, uyarıldığı halde “dur demeyen” her kim varsa hakkında iyi düşünülmez. Bertaraf olmaları için, elden gelen arda konulmaz.
13 maddede özetlediğimiz konu, bir malın “nasıl alınmaması” gerektiğine ilişkindi.
Nasıl alınacağı belli iken, nasıl alınmayacağını anlatmak pek ironik bir durum. Ancak nasıl alınabileceğine dair yazı haddinden fazla varken ve buna rağmen tatbik etmekten imtina edenler bu kadar bolken, konu bir de tersten anlatılırsa belki daha net anlaşılır diye böyle bir yöntemi tercih ettim. Umarım amaç hasıl olur.
İyi okumalar.
Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!
Tekrar deneyiniz.
0 Yorum