Ekonomik göstergelerdeki bozulma ve art arda gelen maliyet artışları, hazır giyim sektöründe ciddi daralmalara yol açtı. Üretimini Mısır öncelikli olarak yurt dışına taşıyanların sayısı artarken sektör hem ihracatta hem de istihdamda Asya ülkelerine yenildi.
Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markalarından olan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Fast Company ile düzenlediği “Perakende 2025 – Ne Oldu Ne Olacak?” zirvesinde konuştu. Küçük ABD’nin açıkladığı yeni tariflerin pahalılık nedeniyle Türkiye’ye avantaj sağlayamayacağını söyledi ve şunları aktardı:
“Tekstil ve hazır giyim son iki yılda kan kaybetti. Çinli şirketler de Vietnam ve Bangladeş’e göre artık pahalı kalıyor onlar da farklı ülkelerde yatırım yapıyor. Ancak Türkiye pahalı. Türkiye’ye gelmezler. Türkiye’de hazır giyim ve tekstil yatırımı bu ortamda zor. Kâr değil nasıl az zarar ederiz derdindeyiz”
Küçük iç pazarda turist katkısının geçmişteki kadar olmadığını, vatandaşın fatura, okul parası gibi temel ihtiyaçlara döndüğünü aktardı.
Vahap Küçük, konuşmasında Türkiye'deki ve diğer ülkelerde tekstil maliyetleri hakkında bilgi vererek, "Türkiye'de 'tekstil ve hazır giyim'e yatırım yapmak da üretim yapmak da şu ortamda çok zor. Allah yardım etsin" şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de, "Ancak Türkiye'nin çok ciddi maliyet sorunu var. ABD'nin yüzde 50 gümrük vergisi uygulayacağı ülkelerden hâlâ yüzde 25 daha pahalıyız" dedi.
Gültepe, Türkiye'nin ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alabilmesi için her yıl yüzde 10 büyüme kaydetmesi gerektiğini dile getirerek, "Ne var ki yüzde 2.5'luk artışlarla bu hedefi yakalamak zor. Hazır giyim gibi geleneksel sektörlerimiz son bir yıldır eksi veriyor. Şimdi olmasa bile yakın zamanda bu ciddi bir sorun demektir. Üretim gücümüz zayıflıyor" dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
0 Yorum