Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, Diyarbakır’da Dicle Havzası’nda yürütülen ve Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli ayaklarından biri olan Silvan Projesi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Toplam maliyeti 255 milyar TL olan projeyle Türkiye'nin en büyük sulama kanallarından biri inşa edilecek. Bu kapsamda, Silvan Sulama Tüneli’nin kazı çalışmalarının başlaması nedeniyle düzenlenen törene video konferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyle birlikte 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisinin suya kavuşacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bugün son derece önemli ve tarihî nitelikte bir projenin ilk adımını attık, Silvan Projesi’nin ana bileşenlerinden Silvan Tüneli’nde kazı çalışmalarına başladık.
Toplam 255 milyar liraya mal olacak Silvan Projesi’yle 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacağız.
GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi inşallah şaha kalkacak.
Sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerjide yıllık 77 milyar lira, içme suyu alanında da yıllık 18 milyar lira fayda sağlayacağız.
GAP ayrıca toplam 1,6 milyon kişinin istihdam edilmesine katkı sunacak.
GAP’ta 2002 yılına kadar yaklaşık 200 bin hektar arazi sulanırken hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde sulanan alan 674 bin hektara yükseldi.
GAP Eylem Planı’nda yer alan sulamaların yüzde 64’ünü gerçekleştirdik.
GAP bünyesindeki bir diğer önemli projemiz ise Silvan Projesi’dir.
Bu projede Silvan Barajı’ndan alınacak su, Silvan ve Babakaya Tünelleri ile 98 kilometre uzunluğundaki Cazibe Ana Kanalı’na aktarılacaktır.
Projede, Silvan Barajı başta olmak üzere 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisiyle birlikte toplam 31 adet eser bulunuyor.
Silvan Barajı, ara depolamaları ile sulama tesislerinin hayata geçirilmesi 305 bin kişiye iş imkânı sağlayacak ve ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı yapacaktır.”
ŞANLIURFA’YA DOLAYLI KATKI: BÖLGESEL KALKINMAYA YENİ BİR ADIM
Şanlıurfa'nın da komşu il olarak bu dev projeden dolaylı olarak fayda göreceği öngörülüyor. Tarım ve sulama alanında önemli dönüşümler yaratması beklenen proje, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınma hamlesinde kilit rol üstlenecek gibi görünüyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum