SURUÇ- Narların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve verimli bir hasat için budama işlemi büyük önem taşıyor.
Suruç narında, çalı formunda yetişen ağaçlardan sadece 3-4 ana dal bırakılıyor, böylece yeni sürgünler kesilerek ağacın enerjisi meyveye yönlendirilmiş oluyor. Bu işlem sayesinde narlar daha iri, kaliteli ve sağlıklı büyüyor. Budama işlemi yaklaşık bir ay sürerken, kesilen dallar kışın yakacak olarak değerlendiriliyor.
Nar üreticisi İbrahim Akkuş, budamanın önemine dikkati çekerek “Narlar daha iyi büyüsün diye yeni çıkan dallar kesiliyor. Kaliteli meyve için bakım şart,” dedi. Bir diğer üretici Kemal Kıvık ise, “Her baharda yeni sürgünlerin kesilmesi gerekiyor, yoksa ağacınız gelişmez. Budamayla ağaç hem daha temiz hem de daha sağlıklı hava alıyor. Sürgünler ağacın vitaminini alıyor” dedi.
Sadece Suruç Ovası’na özgü iklim ve toprak yapısında yetişen Suruç narı, yüksek asidik oranı, iri taneleri, ince kabuğu ve mayhoş tadı ile diğer narlardan kolayca ayrılır.
GEÇMİŞİ BİNLERCE YIL ÖNCESİNE UZANIYOR
Bu nar türü, sağlık açısından da önemli bir yer tutar, özellikle şeker hastaları için faydalıdır ve vücutta mikrop öldürücü özellik gösterir. Yerel halk arasında “deve dişi narı” olarak bilinen bu meyve, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir geleneksel tarım ürünüdür.
Efsanelere göre, Suruç narının anaçları, tarihteki ünlü Babil Asma Bahçeleri’ne kadar uzanıyor. Bu tarihsel bağ, Suruç narını sadece tarımsal değil, kültürel bir miras olarak da değerli kılmaktadır. 2015 yılında sulama sistemlerinin iyileştirilmesiyle üretimi artan Suruç narı, yıllık 300 bin tonluk bir üretimle hem Türkiye'de hem de Avrupa pazarında büyük bir paya sahiptir.
AB tarafından tescillenen 21 üründen biri olan ve bu listede tek nar çeşidi olarak yer alan Suruç narı, hem ekonomik hem de kültürel anlamda büyük bir değere sahiptir.
Kilosu 25 TL’den alıcı bulan bu özel nar, bölge ekonomisine de ciddi katkılar sunuyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum