reklam alanı

Şanlıurfa'da 11 Nisan Kuruluş Bayramı "İsotçuların mı?"

Gazete İpekyol köşe yazarı Müslüm Yıldırım, bu haftaki köşe yazısında Urfa'nın 11 Nisan Kurtuluş Günü'ne dikkat çekti. Geçmişte coşkuyla kutlanan bu özel günün, son yıllarda eski heyecanını kaybettiğini belirten Yıldırım, 11 Nisan’ın artık sadece “isotçuların bayramı” olarak görülmesini eleştirdi.

Şanlıurfa'da 11 Nisan Kuruluş Bayramı "İsotçuların mı?"

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazete İpekyol köşe yazarı Müslüm Yıldırım bu haftaki köşe yazısında Urfa'nın 11 Nisan Kurtuluş Günü'ne dair dikkat çeken bir eleştiride bulundu. 

Yıldırım, 11 Nisan’ın Şanlıurflaılar için önemli bir anlam taşıdığını belirterek, geçmişte bu özel günün coşkuyla kutlandığını hatırlattı. Ancak son yıllarda, bu kutlamaların eski heyecanını kaybettiğine dikkat çeken Yıldırım, 11 Nisan'ın yalnızca “isotçuların bayramı” olarak algılanmaya başlanmasını eleştirdi.

İşte Yıldırım’ın köşesi:

“Toplumlar dayanışmayı ve en önemlisi aidiyet hissini, yılın belli zamanlarında bir araya gelerek yaptıkları etkinliklerde hatırlarlar. Ortak kaderi paylaşarak toprağını, kültürünü ve elindekini kaybetmemeyi bu etkinlik, şenlik veya anmalarda öğrenir, o bilinci canlı tutmaya çalışırlar. Üzerinden zaman geçmesinin toprağına, varlığına göz dikenlerin bu emellerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini bilirler. Onun için aynı ruhu yaşamak isterler. Toplum bilimciler Köken hikayelerinin, geçmişte yaşanan trajik olayların halka aktarımının topluluğu var eden önemli detaylar olduğunu varsayarlar.

Urfa’da yaşayanların yüzyıl öncesinde elindekini kaybetmemek, varlığını ve özgürlüğünü korumak için verdikleri mücadele her yıl 11 Nisan’da hatırlanır, kutlanır, o bilinç yeniden canlandırılırdı.

Evet ‘Canlandırılırdı’ diyorum. Çünkü son yıllarda yapılan anmaların ‘Canı’nın olmadığı aşikar…

20 yıl öncesine kadar kutlamalarda halk vardı. Hatta daha önceki yıllarda bir çeşit karnaval havasında irat edilirdi. Yediden yetmişe herkes 11 nisanın geldiğini bilir, o gün mesaisinin belli bir bölümünü anma törenlerine ayırırdı. Esnaf odaları, okullar, belediye kendi ölçeğinde etkinlik programları hazırlar büyük bir prodüksiyonla oyunlar ve geçiş törenleri hayata geçirirlerdi. Bu iş için ayrılmış alanlarda savaş yeniden canlandırılır, halk aynı duyguları yeniden yaşar atalarının ne için mücadele ettiğini hatırlardı.

Yıllar içerisinde bu heyecan halkın elinden yavaş yavaş alındı. Bilinçli mi yapıldı bilmem.

Geçmişle fazla bir bağlantısı olmayan, atasından kendisine 11 nisanla ilgili bir anı aktarılmayan yeni halk profili ve onların seçtiği idareciler iş başına geldikten sonra 11 Nisan yavaş yavaş gündemden düştü.

11 nisanı Urfa yerlilerine ait ‘isotçuların’ bayramı olarak algılayan kafa yapısının ortaya çıkması, iftira ve çirkin yakıştırmalarla zamanın insanının rencide edilmesi İşin en vahim yanı.”

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Şanlıurfa'da 11 Nisan Kuruluş Bayramı "İsotçuların mı?"

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.