Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi Gürpınar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan 101 ada 1 nolu parselin bir kısmında yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi, arkeolojik buluntular nedeniyle uygun bulunmadı. Konuya ilişkin karar Resmi Gazete’te yayımlandı.
Viranşehir Milli Emlak Şefliğinin 16 Ocak tarihde ve 11523266 sayılı yazısı üzerine başlatılan süreçte, söz konusu parselin bir kısmında arkeolojik kalıntıların bulunduğu tespit edildi. Bu doğrultuda, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 21 Mart tarih ve 3333954 sayılı rapor doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda, parselin ilgili kısmı I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.
Tescil kararına ilişkin süreçte; Viranşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Şanlıurfa Kadastro Müdürlüğü ve DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü’nden alınan görüş yazıları, dosyalar, 1/5000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi ile diğer bilgi ve belgeler incelendi.
Yapılan değerlendirme sonucu; Gürpınar Yerleşimi ve Nekropolü olarak adlandırılan alanın, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği taşıdığı belirtildi. Bu kapsamda, alanın 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline ve tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.
Ayrıca, ilgili Tapu Müdürlüğü tarafından, 101 ada 1 nolu parselin tapu kaydına “Bir kısmı I. derece arkeolojik sit alanındadır” şerhinin işlenmesine karar verildi.
KORUMA VE KULLANMA ŞARTLARI BELİRLENDİ
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda; Gürpınar Yerleşimi ve Nekropolü I. derece arkeolojik sit alanında:
Gürpınar Yerleşimi ve Nekropolü I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma ve Kullanma Şartları:
1. Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.
2. Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
3. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
4. Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir.
5. Taş, toprak, kum vb. alınamaz. Kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakları açılamaz. Toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemez.
6. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
Şeklinde altı madde olarak belirlenmesine, 101 ada 1 nolu parselin ekli haritada gösterilen I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş kısmının GES Projesi olarak kullanılması talebinin uygun olmadığına karar verildi.
DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Kaynak: Fadime KILDI
0 Yorum