reklam alanı

Resmi Gazete’de yayımlandı: Şanlıurfa’ya yeni arkeolojik miras

Akçakale’de bulunan Alıncık Mahallesinde tespit edilen Tell Hemadi Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yüzey araştırması kapsamında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Alan artık yapılaşmaya ve tarıma kapalı. Konuya ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Şanlıurfa’ya yeni arkeolojik miras

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akçakale'nin Alıncık Mahallesinde tespit edilen Tell Hemadi Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılı Harran Ovası Yüzey Araştırması kapsamında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi. Bölgede yapılaşma, tarım ve maden faaliyetleri yasaklandı. Konuya ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2024 yılında yürütülen Harran Ovası Yüzey Araştırması çalışmaları kapsamında tespit edilen Tell Hemadi Höyüğü’nün tescillenmesine yönelik Arş. Gör. Süheyla İrem Mutlu tarafından 30 Aralık 2024 tarihinde yapılan başvuru, ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda değerlendirildi.

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının hazırladığı rapor ile birlikte; Şanlıurfa Kadastro Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Valilik Yatırım ve Koordinasyon Başkanlığı ve GAP 15. Bölge Müdürlüğü gibi kurumların görüş yazıları da dikkate alındı.

Yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından Tell Hemadi Höyüğü’nün, ekli koordinatlı 1/2000 ölçekli haritada belirtildiği şekliyle I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline ve hazırlanan tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi. Ayrıca, 107 ada 4 nolu parselin tapu kütüğünün beyanlar hanesine "I. Derece Arkeolojik Sit Alanındadır" şeklinde şerh konulacak.

Kurul tarafından belirlenen koruma ve kullanma şartları ise şu şekilde sıralandı:

“1. Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.

2. Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.

3. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak kurulumuzca değerlendirilir.

4. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Yeni ağaç dikilemez.

5. Taş, toprak, kum vb. alınamaz. Kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakları açılamaz. Toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemez.

6. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.”

Detaylı bilgi için tıklayınız. 

Resmi Gazete’de yayımlandı: Şanlıurfa’ya yeni arkeolojik miras

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.