Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve maliyetli projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP’ın başkenti ise Şanlıurfa olmuştur.
GAP BİTİRİLMİŞ OLSA ŞANLIURFA’DA NELER OLURDU?
GAP, tamamlanmamış olmasına rağmen tarım sektöründe önemli gelişmelere öncülük etti. Peki, bu devasa projenin tamamlanması halinde GAP’ın başkenti Şanlıurfa'da neler değişirdi?
Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, yazısında GAP projesinin tamamlanması halinde Şanlıurfa’da ve Türkiye genelinde oluşabilecek tabloyu kaleme aldı. Polat’ın yazısında satır başlıkları şu şekilde:
“GAP VE KOP PROJELERİNİN TAMAMLANMASI ŞART
GAP ve KOP projeleri bitirilseydi, hem büyük şehirler rahatlayacak hem de trafik sorunu çözülecekti. Tarımda yaşanan sorunların aşılması ve büyük şehirlerin rahatlaması için GAP ve KOP projelerinin bir an önce tamamlanması gerekiyor.
KOP PROJESİ VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI
KOP Projesi, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat illerini kapsamaktadır. Konya Ovası Projesi (KOP), ülkemizin ilk ve en büyük resmi sulama projesi olan GAP’tan sonra gelen en büyük sulama yatırımı olma özelliğine sahiptir. Ülke ekonomisine sulama, enerji ve içme suyu alanlarında yıllık 3.12 milyar dolar fayda sağladığı gibi, 1 milyon 650 bin kişi bu proje kapsamında iş sahibi olacak, binlerce insan da dolaylı olarak istihdam edilecektir.
GAP PROJESİNİN ÖNEMİ
Modern dünyanın 7 harikasından biri olan GAP, dünyanın en büyük 9 projesi arasında 8. sırada yer alır. Yani, Güneydoğu Anadolu Projesi olarak bilinen GAP, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan devasa bir projedir. GAP ve KOP projeleri sayesinde tarım, trafik ve deprem gibi sorunlara çözüm üretmek mümkündü.
BÜYÜK ŞEHİRLERDEKİ SORUNLAR
Bugün İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki en büyük sorunlar trafik, hava kirliliği, çarpık kentleşme, deprem riski, kalabalıklar ve eğitim sorunlarıdır. Demokrat kadrolar, GAP ve KOP projeleri ile bu sorunların hepsine çözüm üretmeyi planlamışlardı. Merhum Süleyman Demirel, bu iki projeye büyük önem vermiş ve hayata geçirmeye çalışmıştır.
GAP VE KOP PROJELERİ TAMAMLANSAYDI...
"Tek başına iş başına" diyen AKP iktidarı, 23 yıldır bu projelere gereken önemi verip bitirseydi, bugün ülke gıdadan dışa bağımlı kalmaz ve Türkiye büyük şehirlerde toplanmazdı. TÜİK’in açıkladığı Türkiye'nin nüfusu ve illere dağılımını incelediğimizde, bu iki önemli projenin tamamlanmış olması halinde neler olabileceği açıkça görülebilir.
TÜRKİYE'NİN NÜFUS DAĞILIMI
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 2024 Türkiye nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişidir. Bugün ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul (16 milyon), ardından Ankara, İzmir ve Bursa gelmektedir. Ancak, adrese dayalı sisteme göre, en kalabalık ilimiz İstanbul değil, Şanlıurfa olurdu. İstanbul ise üçüncü sırada yer alırdı. Diğer iller de bu şekilde sıralanırdı.
NEDEN GÖÇ EDİLDİ?
İnsanlarımız ekmek ve iş bulabilmek için doğup büyüdüğü toprakları terk etti. Daha iyi eğitim, sağlık ve yaşam koşulları arayışı, bu göçün sebeplerindendir. Ancak, bu başlıklar altında, Urfa’da, Şırnak’ta, Artvin’de, Diyarbakır’da, Sivas’ta ve Niğde’de de bunlara ulaşılabilirdi.
TÜRKİYE'NİN TARIM POTANSİYELİ
Demokrat kadrolar, Menderes ve Süleyman Demirel gibi büyük Türkiye için bir vizyona sahip olmadıkları için AKP döneminde 3.5 milyon hektar alan tarım dışı kaldı. Buna rağmen, Türkiye dünya çapında en büyük tarım arazilerine sahip 20. ülke olmuştur. Avrupa’da ise Türkiye 23 milyon 830 bin hektar ile birinci sıradadır.
HOLLANDA İLE KARŞILAŞTIRMA
Hollanda, AKP iktidarı döneminde tarım dışı kalan 3.5 milyon hektar alanın üçte birinden az alanda tarım yapmaktadır. Yılda 130 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor ve 19 milyon insana çok iyi bakıyor. Türkiye, bu değerlendirmelerle, Hollanda gibi bir tarım devi olabilirdi.
GAP PROJESİ VE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ
Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Samsun ve Hatay, bu projelerle bir Amsterdam, Paris veya Münih gibi gelişmiş şehirler olabilirdi. Ancak, AKP iktidarında 160 milyar dolarlık ürün ithal edilmiştir. Bu ithalatlarla Türkiye, dünya pazarına bağımlı hale gelmiştir.
SÜLEYMAN DEMİREL'İN VİZYONU
Büyük devlet adamı Süleyman Demirel, GAP projesi için "Tanrı katında kabul edilmiş bir yağmur duasıdır, bu proje Türkiye birliğinin çimentosudur. GAP fevkalade büyük bir mutluluk. Bir Ömer değer. Başka bir ömrüm olsa, gene bu projeye verirdim" demiştir. İşte bunun için herkes demokrat ve memleket sevdalısı olamaz.”