Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl’de düzenlenen “Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” başlıklı konferansa katıldı. Bingöl Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş, inşaat mühendisleri ve çok sayıda vatandaş iştirak etti.
Konferansta önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Görür, Bingöl'ün fay hatlarının kesiştiği bir bölgede yer aldığını ve Yedisu Fayı’nın 250 yıllık periyodunu doldurduğunu söyledi. "Bu fayların zamanı dolduğunda büyük depremler kaçınılmaz olur. Yedisu Fayı’nın eli kulağında. Bunu korkutmak için değil, bilimsel gerçeklerle söylüyorum" ifadelerini kullandı.
Görür, 1784 yılında son kez kırılan Yedisu Fayı’nın, Erzincan-Karlıova arasında yer aldığını ve 1939 Erzincan Depremi’nde dahi kırılmadığını hatırlatarak, "Fay hattı üzerindeki stres birikimini tamamladı. Ne zaman kırılacağını bilemem, ama büyük bir deprem için hazırlıklı olmamız şart" dedi.
Kentte depreme karşı dirençli yapıların inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Görür, "Deprem dirençli şehir demek, büyük depremlerde minimum can ve mal kaybıyla ayakta kalabilen şehir demektir. Bingöl’ü terk edemeyeceğimize göre, onu depreme hazırlıklı hale getirmeliyiz" diye konuştu.
ŞANLIURFA’YI DA ETKİLEYEBİLİR
Uzmanlar, daha önce Bingöl’de 7 ve üzeri şiddetinde bir depremin beklendiklerini açıklamışlardı. Böyle bir durumda, 2020 yılında Elazığ’da meydana gelen ve Şanlıurfa’dan da hissedilen 6.8 büyüklüğündeki deprem gibi, Bingöl’deki büyük deprem de Şanlıurfa’yı etkileyebilir. Bingöl’ün Elazığ’a komşu olması ve beklenen depremin şiddetinin daha yüksek olması, bu ihtimali daha da artırıyor.
Kaynak: Haber Merkezi
0 Yorum