reklam alanı

Tereyağı satışında yeni dönem: Üretim ve etiketleme sil baştan

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğ ile tereyağı ve sadeyağın üretim, ambalajlama ve etiketleme standartları güncellendi.

Tereyağı satışında yeni dönem: Üretim ve etiketleme sil baştan

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği"ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yeni düzenleme ile tereyağı ve sadeyağın hijyenik üretimi, muhafazası, taşınması ve pazarlanmasına yönelik kurallar belirlendi.

Tebliğe göre, tereyağı ve sadeyağ üretiminde kullanılan süt ve yoğurt ilgili yönetmeliklere uygun olacak. Ürünlerin kendine özgü tat, koku ve yapıya sahip olması, ayrıca "peroksidaz testine" negatif reaksiyon vermesi gerekecek.

YENİ TUZ VE YAĞ ORANI DÜZENLEMESİ

Yeni düzenlemeye göre, tuzsuz tereyağı en az %82 süt yağı, en fazla %2 yağsız süt kuru maddesi ve %16 su içerecek. Tuzlu tereyağında ise en az %80 süt yağı bulunacak. Çeşnili tereyağlarında tüketiciyi yanıltacak herhangi bir aroma veya taklit ürün kullanılmasına izin verilmeyecek.

ETİKETLEME KURALLARI SIKILAŞTIRILDI

Yeni tebliğ ile tereyağı ve sadeyağ ürünlerinin etiketleme kuralları da güncellendi. Etiketlerde hayvan görsellerinin kullanımı yasaklanırken, "tuz ilave edilmemiştir" veya "tuz ilave edilmiştir" ifadelerinin açık şekilde belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Çeşnili tereyağlarında kullanılan maddeler de etiketlerde net bir şekilde gösterilecek.

Tebliğ kapsamında, "yarım yağlı" ve "dörtte üç yağlı" gibi terimlerin kullanımı kaldırılarak, tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amaçlandı. Ayrıca, tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketlerinde bu ürünlerle benzerlik algısı oluşturacak ifadeler ve görsellerin kullanımına da yasak getirildi.

Tereyağı satışında yeni dönem: Üretim ve etiketleme sil baştan

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.