Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformlarına yönelik önemli düzenlemeleri içeren bir taslak hazırladı.
Taslağa göre, Facebook, X (eski Twitter), WhatsApp, YouTube gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için anonim ya da limited şirket statüsünde bir temsilcilik kurmaları gerekecek. Bu şirketin tamamının yurt dışındaki ana şirkete ait olması zorunlu olacak.
KAMU YARARI GEREKÇESİYLE ERİŞİM ENGELİ MÜMKÜN OLACAK
Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, millî güvenlik, kamu sağlığı, kamu düzeni ve benzeri kamu yararına dayalı gerekçelerle, bu platformlara erişim engeli uygulanabilmesinin de önü açılıyor. BTK, bu hizmet sağlayıcıların yetkilendirilip yetkilendirilmediğine bakmadan, ilgili uygulama ya da internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilecek.
1 OCAK 2026’YA KADAR SÜRE TANINDI
Yeni düzenlemelerin hayata geçmesi durumunda sosyal medya platformlarının, 1 Ocak 2026 tarihine kadar Türkiye’de şirket kurarak yetkilendirme alması gerekiyor. Aksi halde, bu platformlara hem para cezası uygulanacak hem de internet trafiği ciddi oranda sınırlandırılabilecek.
Taslakta yer alan ceza hükmüne göre, yetkilendirme almadan hizmet sunan şirketlere 1 milyon TL’den 30 milyon TL’ye kadar idari para cezası kesilebilecek. Süresinde ödeme yapmayan ve altı ay içinde yetkilendirme başvurusu yapmayan şirketlerin bant genişliği yüzde 95’e kadar daraltılabilecek.
KAPSAM GENİŞLİYOR
Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, bu platformlar tüketici hakları, rekabetin korunması, kişisel verilerin güvenliği, şebeke ve bilgi güvenliği gibi başlıklarda BTK’nın yapacağı ilave düzenlemelere de tabi olacak.