reklam alanı

Emtia piyasasında fırtına: Metaller zirvede pamuk dibe vurdu

Küresel emtia piyasaları, yılbaşından bu yana özellikle değerli metallerin desteğiyle yükselişini sürdürdü. Ancak pamuk, üretim fazlası ve Çin’in ek gümrük vergileri nedeniyle zayıf performans sergileyerek geride kaldı.

Emtia piyasasında fırtına: Metaller zirvede pamuk dibe vurdu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel emtia piyasaları, 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. ABD’nin gümrük vergileri ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle fiyatlarda dalgalanmalar yaşansa da, genel olarak yükseliş eğilimi sürdü. 

Özellikle değerli metaller, piyasanın yükselişine öncülük ederken, enerji sektörü zayıf bir performans gösterdi. Tarım emtiaları içinde kahve güçlü yükselişler kaydederken, tahıllar istikrarlı seyretti. Ancak pamuk, yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden emtialar arasında yer aldı.

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, emtia piyasalarını izleyen CRB endeksi yılbaşından bu yana yüzde 4 yükseldi. Aynı dönem içinde, enerji fiyatlarının ağırlığının fazla olduğu ve 24 emtiadan oluşan SP GSCI Endeksi yüzde 2.8 prim yaptı. Endüstriyel metallerin izlendiği LME Endeksi 2025’te şimdiye kadar yüzde 8 civarında yükseldi.

PAMUK FİYATLARI BASKI ALTINDA

Pamuk, 2025 yılında zayıf performans gösteren ürünler arasında yer aldı. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) Mart ayı raporuna göre, Çin’deki pamuk üretiminin 750 bin balya artması, Pakistan ve Arjantin’de yaşanan üretim düşüşlerini fazlasıyla telafi etti. Bu gelişmeyle birlikte 2024/2025 küresel üretim tahmini 500 bin balya artırılarak 121 milyon balyaya yükseltildi. Küresel tüketimin ise Pakistan, Bangladeş ve Mısır’daki güçlü taleple birlikte yaklaşık 600 bin balya artarak 116,5 milyona ulaşması bekleniyor.

Fiyatlar ise düşüş eğiliminde. Çin’in ABD’den ithal ettiği pamuğa ek %15 gümrük vergisi uygulaması, fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Ayın başlarında beş yılın en düşük seviyesi olan 63 sent düzeyine kadar gerileyen pamuk fiyatları, daha sonra toparlanarak 65-66 sent bandına çıktı. Ancak yılbaşına kıyasla fiyatlar hâlâ %4’ten fazla kayıpta. Uzmanlar, fiyatların 64 sent seviyesinde riskle karşı karşıya olduğunu, ancak alımların artması durumunda kısa vadede 67,50 sente doğru bir hareketin görülebileceğini belirtiyor.

Emtia piyasasında fırtına: Metaller zirvede pamuk dibe vurdu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.