Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu" adlı çalışma yayımladı.
Çalışmada, hanelerdeki 15 yaş ve altındaki çocukların sağlık durumu ile yoksunluk seviyeleri detaylı bir şekilde incelendi.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 94,5'İ SAĞLIK DURUMUNU "İYİ VEYA ÇOK İYİ"
Verilere göre, çocukların genel sağlık durumu oldukça iyi durumda. Çocukların yüzde 94,5'i sağlık durumunu "İyi veya çok iyi" olarak değerlendirdi. Yaş gruplarına göre yapılan incelemede, 0-5 yaş arasındaki çocukların yüzde 95,1'inin, 6-11 yaş grubundakilerin yüzde 94,7'sinin, 12-15 yaş grubundakilerin ise yüzde 93,5'inin sağlık durumu "İyi veya çok iyi" olarak belirlendi. Bununla birlikte, sağlık durumu "Kötü veya çok kötü" olan çocukların oranı ise genel olarak düşük kaldı. 0-5 yaş grubunda bu oran yüzde 0,7, 6-11 yaş grubunda yüzde 0,9, 12-15 yaş grubunda ise yüzde 1,0 olarak tespit edildi.
YENİ GİYSİ ALAMAYAN ÇOCUKLARIN ORANI İSE YÜZDE 9,2
Ancak, çocukların sağlığıyla ilgili bu olumlu verilerin yanı sıra, maddi yetersizliklerin bazı çocukları olumsuz etkilediği görülüyor. Çalışmaya göre, maddi nedenlerle bazı çocuklar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Hanelerdeki 15 yaş ve altı çocukların yüzde 88,6'sı yeni giysilere sahipken, maddi sıkıntılar nedeniyle yeni giysi alamayan çocukların oranı ise yüzde 9,2 olarak belirlendi.
ET, TAVUK VE BALIK TÜKETEMEYEN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 23
Gıda tüketimi konusunda da benzer bir tablo söz konusu. Çocukların yüzde 86,7'si günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketebiliyor. Ancak, maddi yetersizlikler nedeniyle taze sebze ve meyve tüketemeyen çocukların oranı yüzde 10,0 olarak kaydedildi. Et, tavuk ve balık tüketemeyen çocukların oranı ise daha yüksek, yüzde 23,1. Bu, özellikle ailelerin ekonomik durumunun çocukların beslenme alışkanlıkları üzerinde önemli bir etki yarattığını gösteriyor.