Merkez Bankası, enflasyonun düşmesiyle birlikte faiz indirimlerine gitme konusunda daha esnek bir duruma geldi. Bu indirimlerin kredi faiz oranlarında da düşüşe yol açması bekleniyor. Ancak, aşırı kredi büyümesi gibi durumlarda ek tedbirlerin alınması gündeme gelebilir.
TGRT Haber TV'ye konuşan ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faiz oranlarında düşüş bekleyenler için önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:
"Faiz indiriminlerinin bundan sonraki süreçte de devam etmesi bekleniyor. Bu durum, iş dünyasının sıkça dile getirdiği krediye ulaşım güçlüğü sorununu da beraberinde getirecek. Kredi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok firma yurt dışından, dövizle kredi kullanmaya yönelirken, bundan sonraki süreçte hem iş dünyası hem de tüketiciler (ev, araba veya ihtiyaç kredisi kullanacak olanlar) daha düşük limitlerden kredi kullanacak. Bu bağlamda, önümüzdeki haftalarda kredi faizlerinde 1-2 puanlık düşüş beklenebilir.
İHTİYAÇ, TAŞIT VE KONUT KREDİSİ ÇEKECEKLERE MÜJDE
Özetle, Merkez Bankası’nın enflasyona odaklanarak attığı adımlar, kredi faizlerinin düşmesine ve genel olarak finansal piyasaların olumlu etkilenmesine yol açabilir. Ancak, piyasada ani kredi büyümesi veya likidite fazlası gibi durumlar yaşanırsa, banka ek önlemlerle müdahale edecektir. Bu stratejik yaklaşımla, enflasyonun kalıcı düşüşüne bağlı olarak daha agresif faiz indirimlerinin de önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bağlamda, önümüzdeki haftalarda nisan ayının başlarında kredi faizleri 1-2 puanlık geri çekilecektir."
0 Yorum