Şanlıurfa’da 3 asırlık gelenek bu yıl da yaşatılacak!

Şanlıurfa’da asırlık gelenek bu yıl da devam edecek. Haliliye Belediyesi’nin her yıl Ramazan ayında düzenlediği Enderun Teravih geleneği, bu yıl da yaşatılacak. İlçedeki manevi atmosferi pekiştiren etkinlik, 8 Mart Cumartesi günü Mevlana Camii’nde yapılacak.

5

Haliliye Belediyesi tarafından geleneksel değerler Ramazan ayında yaşatılmaya devam ediyor. 

Osmanlı döneminde uygulanan Kur'an-ı Kerim, ezan, kamet, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu Enderun Teravi, Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa Müftülüğü ve Şanlıurfa Mevlana Külliyesi Vakfı tarafından düzenlenen özel program ile Şanlıurfa’da yeniden yaşatılacak. Ramazan ruhunun derinlemesine hissedileceği Enderun Teravihi, Mevlana Camii’nde düzenlenen programda Cumhur Müezzinliği eşliğinde Mehmet Kemiksiz tarafından kıldırılacak. Manevi atmosferi güçlendiren ve vatandaşlara Ramazan ayının huzurunun daha yoğun yaşatılacağı özel gecede Enderun Teravihi’nin akabinde Şanlıurfalı Sanatçı Halil Altıngöz de Tasavvuf Müziği Dinletileriyle yer alacak.

Öte yandan, 8 Mart Cumartesi günü Mevlana Camii’nde düzenlenecek olan program, teravih namazı öncesi 19.45’de başlayacak.

ENDERUN TERAVİH GELENEĞİ NEDİR?

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, Musikinin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almıştır.Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. 80 yıl öncesinde neredeyse tüm camilerde kılınan bu Teravih Namazı’nı diğer Teravih Namazı’ndan farklı kılan özelliği ise namazın kılınma şeklidir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin kim olduğu tam olarak bilinmese de uzmanlar, 3 asır önce Enderun Teravih’ini Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye (1712) dayandırmaktadır.