Şanlıurfa, 3-5 Şubat tarihleri arasında önemli bir sağlık çalıştayına ev sahipliği yaptı. Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Engellenmesi ve Azaltılması Çalıştayı, 60 uzman akademisyen, hekim ve sağlık profesyonelinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda, bebek ve çocuk ölümlerinin nedenleri detaylı bir şekilde ele alınırken, çözüm önerileri ve eylem planları oluşturuldu. Şanlıurfa’da alınan kararlar, tüm Türkiye’de uygulanacak.
İL MÜDÜRÜ SOLMAZ: GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPTIK, FAYDALARINI GÖRDÜKÇalıştay, 3-5 Şubat tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Engellenmesi ve Azaltılması Çalıştayı, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Abdullah Solmaz, "3-5 Şubat Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Önlenmesi ve Azaltılması Çalıştayına geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah bu üç günlük süre içinde çok güzel şeyler olacağına inanıyorum. Burada çok değerli hocalarımız bulunmakta ve biz bu hocalarımızla birçok kez bir araya geldik. Güzel çalışmalar yaptık, faydalarını gördük. İnşallah bu çalıştayımız ile bu çalışmaları taçlandıracağız diye ümit ediyorum. Tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
AYDOĞMUŞ: TARİH BOYUNCA BU TOPRAKLARDA YAŞAM FİLİZLENDİArdından, Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Hakan Aydoğmuş, temmuz ayında düzenlenen bir bilim kurulu toplantısına değinerek, "Şanlıurfa, Hazreti İbrahim’in doğduğu, Eyüp Peygamber’in sabrının sınandığı bir şehir. Tarih boyunca bu topraklarda yaşam filizlendi. Ancak bugün biz o filizlerin solmasını engellemek için buradayız. Bu toprakların çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunmak için üç gün boyunca birlikte çalışacağız" dedi.
ÇALIŞTAYIN İKİNCİ GÜNÜ VE AKADEMİK KATILIMÇalıştayın ikinci gününde, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yapılan çalışmalar ve süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, "Bebek ve Çocuk Ölümlerinin Önlenmesi ve Azaltılması konusunda yol haritamızı belirlemek için toplandık. Sağlık Bakanlığımızın vizyonuyla, koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkarıldığı bir sistem inşa etmeyi hedefliyoruz" dedi. Çalıştayda, beş farklı masa kurularak uzman akademisyenler ve sahada çalışan hekimler tarafından önemli katkılar sunuldu.
Bu masalar şunları kapsıyordu:
1.Yenidoğan ölümlerinin değerlendirilmesi ve önlenmesi
2.0-1 yaş bebek ölümleri ve ölü doğumların değerlendirilmesi
3.1-4 yaş çocuk ölümlerinin azaltılması ve önlenmesi
4.Gebelik sürecinin bebek ölümleri üzerindeki etkileri
5.Anne sütü, mikrobesin desteği, tamamlayıcı beslenme, tarama programları ve aşılamanın önemi
6.Yenidoğan ve çocuk hemşirelik hizmetlerine yönelik eğitim ihtiyacı ve yenidoğan tedavi olanaklarının iyileştirilmesi
Çalıştayın son gününde, Uzm. Dr. Yüksel Hakan Aydoğmuş’un moderatörlüğünde, her masanın hazırladığı raporlar ve çözüm önerileri katılımcılara sunuldu. Bebek Ölümleri Üst Kurulu oluşturularak, ülke genelinde uygulanabilecek stratejiler belirlendi. Çalıştay, teşekkür konuşmaları ve katılımcılara belgelerinin takdimiyle sona erdi.