reklam alanı

Şanlıurfa'dan Brezilya'ya uzanan 56 yıllık gizemli hikaye: Göbeklitepe ve Flamengo

Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, sadece arkeolojik bir keşif değil, aynı zamanda farklı kültürlere ilham veren bir miras konumunda. Brezilya’nın köklü futbol takımlarından Flamengo’nun tam 56 yıl önce ezeli rakibi Botafogo’yu mağlup etme hikayesi ile Göbeklitepe arasında şaşırtıcı bir bağ bulunuyor.

Şanlıurfa'dan Brezilya'ya uzanan 56 yıllık gizemli hikaye: Göbeklitepe ve Flamengo

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Şanlıurfa’daki bulunan Göbeklitepe’nin antik ritüelleri ile Brezilya futbolunun efsane takımı Flamengo arasında ilginç bir bağ bulunuyor.

Yazar Nihat Özdal’ın "Futbol Yuvarlaktır" adlı kitabında, Göbeklitepe’deki akbaba figürünün, Flamengo’nun “Akbaba” maskotuyla olan kültürel benzerlikleri üzerinde duruluyor. 

Özdal, "Göbeklitepe’den Flamengo’ya" başlıklı bölümde, akbabanın antik ritüellerde ölüm ve yeniden doğumun bir sembolü olarak nasıl bir yere sahip olduğunu açıklıyor. 

KALECİYİ ANIMSATAN AKBABA 

Göbeklitepe’de bulunan akbaba figürü hakkında bilgiler veren Özdal, şu ifadeleri kullandı:

“Ölüleri gömmek ile ilgili dünyada farklı ritüeller var. En eskilerden biri “dakhmah”, ölüyü güneşe gömmek, açık havada bir yükseltiye bırakılan ölünün, akbabalar tarafından tüketilmesine dayanıyor.

Göbeklitepe’de bir kaleciyi anımsatan akbaba figürü elinden bir top havalanır, bu top gezegenlerle mi ilişkili, yeniden doğum mu, bir oyun ya da ritüel sahnesi mi? Akbabalar pek çok kültürde ölülerin ruhlarını gökyüzüne taşıdıklarına inanıldığı için özel olarak önemsenir.

10 bin yıl sonrasında Brezilya’da bu kuşun bir kulübe maskot olması ile kuşun farklı kültürdeki “yüce”liğinden çok rakip taraftarların, ırkçı yakıştırmaları etkili oldu.”

4 YIL SONRA AKBABAYLA GELEN GALİBİYET 

1969 yılında Flamengo ile Botafogo arasında oynana bir maçta stada akbaba getirildiğini anlatan Özdal, şunları kaydetti:

“Önceleri daha çok Afrika kökenli Flamengo taraftarı bu yakıştırmadan rahatsız olsa da 1960’ların sonunda dört yıldır yenemedikleri rakipleri Botafago’yu o maçta sahaya getirilen ve ayağına takılan bir Flamengo bayrağı ile tribünden yükselen akbaba, takımı kutsadığı ortak kabul gördü.

Çünkü 2-1’lik galibiyette o gün golü atanlardan çok halen akbabadan konuşuyoruz. (1 Haziran 1969 tarihli “clássico eterno”yu, Flamengo, Arílson ve Doval’in golleriyle kazandı.)”

Flamengo'nun Akbaba maskotu, kulübün tarihinin ve kültürünün önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. Hem kulüp hem de taraftarlar için anlamlı bir sembol olan Akbaba, Flamengo'nun enerjik ve kararlı karakterini simgeliyor.

1 Haziran 1969'daki Flamengo - Botafogo karşılaşması, maç öncesinde yaşananlar nedeniyle tarihe geçti.

Rakiplerinin akbaba olarak nitelendirdiği kırmızı-siyahlı taraftarlar, çöplükten yakaladıkları akbabayı bayrağa sarıp stadyuma götürdü.”

AKBABA GAZETE SAYFALARINDA 

Oynana maçtan sonra akbabanın Flamengo’nun simgesi haline geldiğini belirten Özdal, “Ekipler içeri girmeden önce hayvan, ayaklarına küçük bir Flamengo bayrağı bağlanarak serbest bırakıldı. Kırmızı-siyahlılar, kuşu uçarken görünce "Akbaba, akbaba" diye bağırmaya başladı.

Dört yıldır rakibini yenemeyen Flamengo, karşılaşmayı Arílson ve Doval'ın golleriyle 2-1 kazandı. Akbaba ertesi gün gazete sayfalarına çıktı ve kırmızı-siyahlıların simgesi haline geldi.” ifadeleri kullandı.

Şanlıurfa'dan Brezilya'ya uzanan 56 yıllık gizemli hikaye: Göbeklitepe ve Flamengo

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.