Şubat ayında başlatılacak yeni nesil çalışma projesine üniversite öğrencilerinden sonra ev kadınları da dâhil edildi. Yeni nesil çalışma modeli, kadınların iş gücüne katılımını artırmayı hedefliyor. Şanlıurfa’daki ev kadınları, bu proje sayesinde evde çalışarak gelir elde etme imkânı bulabilecek. Ayrıca, üniversite öğrencilerine de cep harçlıklarını çıkarmaları için fırsatlar sunulacak.
Hükümet, özellikle gençler ve kadınlar için iş gücüne katılımı teşvik eden bu projeyi başlatarak, ekonomik bağımsızlıklarını artırmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu yeni çalışma modelinin Şanlıurfa'da uygulanması, kadınların iş hayatında daha fazla yer almasını sağlayacak.
Hükümet, gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak amacıyla yeni nesil çalışma modellerini hayata geçiriyor. Buna göre belli iş kollarında 10 ay süreyle ‘home ofis’ sistemiyle evden çalışacak kadınlara, aylık 15 bin lira ücret verilecek.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Şubat ayında başlatılacak yeni proje ile hem üniversite öğrencilerine hem de ev kadınlarına cep harçlıkları çıkarma imkânı tanınacak. Daha önce yalnızca üniversite öğrencilerini kapsayacağı belirtilen proje, ev kadınlarını da içine alacak şekilde genişletildi. Edinilen bilgilere göre, 12 bin lira olarak belirlenen cep harçlığı miktarı 15 bin liraya çıkarıldı. Proje ile üniversite öğrencilerinin part-time olarak kamuda 10 ay istihdam edilmeleri, ev kadınlarının ise ‘home-ofis’ sistemiyle evden çalışarak istihdam edilmesi hedefleniyor. Belli iş kollarında kadınlar 10 ay süreyle istihdam edilecekler.
15 BİN LİRA ÜCRET VERİLECEK
Bu sistemle kamuda belli alanlarda istihdam edilecek olanlara 15 bin lira ücret verilecek. Çalışma saatleri esnek olacak. Özellikle bebeği olan ev kadınları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyecek. Üniversite öğrencilerine ve ev kadınlarına verilecek ücretler İşsizlik Fonundan karşılanacak. Üniversite öğrencileri, yeşil dönüşümü destekleme programları kapsamında ağaçlandırma, geri dönüşümü destekleme faaliyetlerinde, sosyal hizmetleri destekleme faaliyetlerinde, çocuk bakımında, engelli-yaşlı hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi gibi iş kollarında çalışacaklar. Yine tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetlerinde iş imkânı sunulacak.
Yeni proje için dünyada da uygulanmaya başlanan ‘Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma, Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması’ gibi yöntemler de araştırıldı. Kısa çalışma, evden çalışma, hibrit çalışma gibi esnek çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemine uyumunu artırmak amacıyla çeşitli çalışmaların yapılacağı belirtiliyor.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
0 Yorum