Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırmak, toplulaştırma ile arazilerden en verimli şekilde yararlanmak, sağlıklı içme suyunu vatandaşlara ulaştırmak ve yerleşim yerlerini ile tarım alanlarını taşkınlardan korumak için çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda, suyun her damlasını koruma anlayışıyla sürdürülebilir su yönetimini de ön planda tutuyor.
14-15 Mart 2023 tarihlerinde Şanlıurfa'da meydana gelen yoğun yağışlar, taşkınlara yol açmış ve hem yerleşim bölgeleri hem de tarım alanları büyük zarar görmüştür. Taşkınların ardından, özellikle Şanlıurfa merkezindeki can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla DSİ, Sırrın, Cavsak ve Karakoyun Dereleri'nde taşkın kontrol projelerini tamamlamış ve 2024 yılı itibariyle inşaat çalışmalarına başlamıştır.
Bu projeler kapsamında, Sırrın Deresi'nde 16 bin 200 metre uzunluğunda betonarme U kanal, 46 menfez, 15 yaya köprüsü ve 1 sel kapanı, Cavsak Deresi'nde ise 15 bin 000 metre uzunluğunda betonarme U kanal, 45 menfez, 10 çelik yaya köprüsü ve 1 sel kapanı yapılacaktır. Karakoyun Deresi'nde ise 14 bin 000 metre uzunluğunda betonarme U kanal, 28 menfez, 20 yaya köprüsü, 12 tersip bendi ve 2 sel kapanı inşa edilecektir. Ayrıca Karakoyun yan dereleri üzerinde 21 bin 300 metre uzunluğunda betonarme U kanal yapılacaktır. Toplamda, 66.5 kilometrelik taşkın kontrol tesisi kurulacak ve bölgedeki sel riskine karşı gerekli önlemler alınacak.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projelerde tasarımın, bölgenin iklim koşullarına ve ekolojik ihtiyaçlarına uygun olarak yapıldığını, yüksek hava payı sağlayan köprüler ve estetik özelliklere sahip yapılar kullanılacağını belirtti. Balta, projelerin hızla tamamlanarak olası taşkınlarda can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
0 Yorum